Robin Utrecht

5x bijzondere archeologische vondsten in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Heb jij meegeholpen met graven naar oude spullen tijdens de Nationale Archeologiedagen? Soms duiken de mooiste en gekste werken op uit de Nederlandse grond. Dit zijn vijf bijzondere vondsten van archeologen uit de afgelopen jaren. 

1. Een Katzbalger

Eind 2018 deed een man in de IJssel bij Deventer een paar unieke vondsten. Naast een paar oude muntjes, beeldjes en pijpenkopjes vond hij een echte Katzbalger. Dit zwaard was van een landsknecht geweest uit 1500 na Christus. 

2. Romeinse grensverdediging

Tijdens opgravingen in Valkenburg in Katwijk in 2020 stonden archeologen perplex. Zij vonden een Romeinse grensverdediging die gebouwd was in de eerste eeuw na Christus. De archeologen groeven onder andere een Romeinse spitsgracht, een verdedigingswal en een wachttoren op. 

3. Mamoetbotten

Archeologen organiseerden in de zomer van 2021 een speurdag bij Kuikduin. En ook daar werden eeuwenoude spullen uit de grond opgegraven, zoals mammoetbotten en oude bijlen uit de ijstijd!

4. Romeinse munten

Dit jaar vond een man in Hazerswoude-Rijndijk een eeuwenoude Romeinse schat. De 21 zilveren munten en één bronzen munt uit 166 na Christus vond hij met een metaaldetector op een weg waar vroeger Romeinen liepen.   

5. Middeleeuwse begraafplaats

Vorige maand deden vier archeologen in Hilvarenbeek een bijzondere ontdekking op een nieuwbouwplaats. Zij stuitten op 145 graven. De bouwput bleek een Middeleeuwse begraafplaats te zijn.  

Anderen lazen ook: Archeologen vinden eeuwenoud strafwerk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook