Klimaatprotest in Brussel

5x Dit was het weekend in (protest)foto’s

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Van Brussel tot Den Haag. Er werd dit weekend wat afgeprotesteerd in de wereld. Kidsweek zet de vijf interessantste foto’s daarvan voor je op een rij.

Klimaatprotest in Brussel

1. Voor het klimaat

‘Overheden moeten meer doen voor het klimaat.’ Dat was de boodschap van een groot klimaatprotest in Brussel zondag. Meer dan tachtig organisaties hadden de krachten gebundeld en tuinduizenden mensen liepen mee.

Protest in Polen

2. Voor Europa, tegen de regering

De Poolse wet is belangrijker dan die van de Europese Unie, zeiden Poolse rechters vorige week. Een belangrijke uitspraak, waar de EU helemaal niet blij mee is. En veel Polen zelf ook niet. Zij voelen zich beter beschermd door de Europese wetgeving en zijn bang voor een ‘Polexit’, waarbij Polen uit de EU stapt. Ook zijn ze bang dat de regering te veel macht krijgt en dat ze hun democratie verliezen.

Protest tegen de coronapas in Rome

3. Tegen de coronapas

In Rome gingen duizenden mensen zondag de straat op om te protesteren tegen de coronapas. Met deze ‘green pass’ laat je zien dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent, of hersteld bent van het coronavirus. In Italië is deze pas straks ook nodig om naar je werk te gaan. Daar zijn veel mensen het niet mee eens.

Protest in Tunesië

4. Tegen (en voor) de president

In Tunesië wapperden er zondag ook heel wat vlaggen. Daar gingen mensen de straat op uit onvrede met president Kais Saied. Die ontsloeg in juli de minister-president en stuurde de Tunesische Tweede Kamer naar huis. Veel mensen zien dat als staatsgreep: de president heeft nu alle macht. Zelf zegt Saied dat hij zo corruptie tegen gaat. Er zijn dan ook veel mensen die juist vóór hem demonstreren.

Demonstratie voor kinderen van IS-vrouwen

5. Voor het terughalen van kinderen

Tot slot een heel klein protest in Den Haag zaterdag. Die draaide om het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen. Het gaat om vijftig kinderen, waarvan de ouders met hen naar Syrië zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. De demonstranten vinden het onmenselijk dat deze kinderen al drie jaar in kampen zitten, terwijl ze zelf niets hebben gedaan.

Anderen lazen ook: Hoe goed ken jij het nieuws?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook