ANP

5x dit wist je vast nog niet over de avondklok

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een avondklok. Waarschijnlijk had je er vóór de coronacrisis nog nooit van gehoord. Toch is het is niet de eerste keer dat zoiets wordt ingesteld. Dit wist jij vast nog niet over de avondklok:

1. Het woord avondklok werd voor het eerst gebruikt in de middeleeuwen. In die tijd was de avondklok een echte klok die werd geluid als de stadspoorten werden gesloten. Dit betekende dat de stad op slot ging, waardoor niemand van buitenaf naar binnen kon komen.

2. De laatste keer dat in heel Nederland een avondklok werd ingesteld was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter deed dit als straf voor de Nederlandse burgers én om ervoor te zorgen dat niemand geheime dingen kon doen in de avond.

3. Een ander woord voor avondklok is spertijd. Als mensen het over spertijd hebben bedoelen ze vaak een avondklok die geldt van zonsondergang tot zonsopgang.

4. Ook in andere landen is door de coronacrisis een avondklok ingesteld. Zo geldt in Frankrijk een nog veel strengere avondklok. Hier mogen mensen van 18:00 in de avond tot 06:00 in de ochtend niet de straat op.

5. Een avondklok hoeft niet altijd voor een heel land te gelden. Ook tijdens ongeregeldheden of rellen in een stad of gemeente wordt hij soms voor korte tijd ingesteld. Bijvoorbeeld tijdens de Black Lives Matter-protesten in Amerika of tijdens de bestorming van het Capitool.

Hoe gaat de avondklok er in Nederland eruitzien?

Vanaf vandaag mag je tussen 21:00 in de avond en 04:30 in de ochtend niet de straat op. Alleen als je een heel goede reden hebt, mag je s avonds naar buiten. Bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis werkt. Of als je je hond moet uitlaten. Deze regel geldt ten minste tot 9 februari. 

Anderen lazen ook: 's Avonds naar buiten mag niet meer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook