Foto: ANP

6 moeilijke woorden die zullen vallen op de klimaattop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wereldleiders, klimaatactivisten en wetenschappers zijn in de Schotse stad Glasgow voor de klimaattop COP26. Met een hoop ingewikkelde woorden wordt daar gesproken over de opwarming van de aarde. Wij pakten het klimaat-woordenboek er dus maar even bij. 

1. Klimaatakkoord

De afspraak die 195 landen in 2015 maakten op de klimaattop in Parijs. Daarin staat dat de aarde in 2050 maximaal twee graden warmer mag zijn. En het liefst maar anderhalve graad. Nu dreigt dat bijna drie graden te worden. Er moeten dus nodig nieuwe afspraken gemaakt worden!  

2. IPCC   

De groep klimaatwetenschappers die onderzocht hoe het gaat met het klimaat. Dat onderzoek wordt tijdens de COP26 gebruikt om plannen te maken. De uitkomst is duidelijk: de wereld moet zich voorbereiden op hittegolven, droogtes en een stijging van de zeespiegel.   

3. Emissiehandel  

De Europese handel in uitstoot van broeikasgassen. Landen en bedrijven mogen een bepaald aantal kilo CO2 uitstoten. Wat ze over hebben, verkopen ze aan een land of bedrijf dat juist te veel uitstoot. Zo blijft de totale uitstoot hetzelfde. Maar er is kritiek: het is goedkoper om uitstootrechten te kopen dan om te verduurzamen.   

4. Financieringsbelofte  

Rijke landen beloofden veel geld zodat arme landen hun uitstoot omlaag kunnen brengen. Die hebben namelijk nu al veel last van klimaatverandering. Maar er wordt lang niet genoeg geld gegeven. Daarom moeten de rijke landen op het matje komen.    

5. NDC  

Een plan van een land waarin staat hoe het minder broeikasgassen gaat uitstoten. 120 landen die veel uitstoten hebben die ingeleverd bij de Verenigde Naties. Deze week bleek dat de doelen nóg strenger moeten.     

6. Adaptatie  

Een manier van omgaan met een warmere wereld. Meer groen om steden af te laten koelen en gewassen verbouwen die juist wel tegen droogte kunnen bijvoorbeeld.  

Anderen lazen ook: Het wordt natter in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook