Foto: ANP

6 tips om veilig het ijs op te gaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op de schaats, lopend of met de slee. Ben je een ijsliefhebber en wil je de komende dagen een tochtje maken? Dan heb je geluk: het is perfect weer om een dikke ijslaag te laten groeien. Maar hoe stap je nou veilig het ijs op? Hier moet je op letten.

1. Hulp

Ga nooit alleen het ijs op. Ga minimaal met z'n tweeën, maar het liefst met een groepje. Als er iets gebeurt kun je elkaar helpen of kan iemand hulp halen. Laat je ouders altijd weten waar je precies naartoe gaat. Dan kunnen ze af en toe een kijkje nemen. Neem ook altijd een telefoon mee in een waterdicht zakje.

2. Volg anderen

Stap alleen het ijs op op plekken waar ook al anderen zijn geweest. Dan is de kans groter dat het sterk genoeg is.

3. Let op vogels

Zie je een groepje vogels? Dan is er kans dat er ergens vloeibaar water is in de buurt. Geen goed nieuws dus.

4. Let op de kleur

De kleur van het ijs zegt iets over hoe sterk het is. Donkerblauw of helder ijs is het stevigst. Als het ijs grijs of wit is, dan is het waarschijnlijk een beetje aan het smelten.

5. Geen sneeuw

Let er ook op of er geen sneeuw op de ijsplaat ligt. Sneeuw werkt namelijk als deken, waardoor het de ijslaag minder snel groeit.

6. Als een pinguïn

Om niet te vallen kun je op het ijs het beste op een heel andere manier wandelen dan op vaste grond. Normaal gesproken verdelen we ons gewicht over twee benen, maar als je dat op het ijs doet glij je waarschijnlijk uit. De truc is om het zwaartepunt van je lichaam boven je voorste been te houden. Leuk dus een beetje naar voren en schuivel over het ijs als een pinguïn! Begrijp je het niet helemaal? Kijk maar eens naar dit plaatje.

Zo loop je over ijs

 

 

 

Anderen lazen ook: Veilig thuiskomen met sneeuw? Dat doe je zo!.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook