Foto: Shutterstock

6 tips voor leuke uitjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

De rode loper werd vorig jaar voor heel wat films, tentoonstellingen en theatervoorstellingen uitgerold. Maar voor je daar goed en wel overheen was, was de deur van de bioscoop, museum of het theater gesloten. Die staan nu gelukkig weer wagenwijd open en veel uitjes krijgen een tweede kans.

1. Perfect zijn is ook niet alles 

Max is een enorme kluns. Hij is dan ook zwaar onder de indruk van de perfecte Mila Starr. En die gevoelens zitten hem behoorlijk in de weg als hij ontdekt dat zij slechte bedoelingen heeft. Mila is namelijk door haar ouders op pad gestuurd om monsters te vangen die al eeuwen op aarde rondlopen. Zo hopen ze het geheim van eeuwig leven  te ontrafelen en zichzelf daarmee onsterfelijk maken. Omdat Max als zichzelf geen schijn van kans maakt tegen dit meisje en al haar hightechsnufjes, verandert hij zichzelf, zijn zus en ouders met een magisch amulet in monsters en zetten ze de achtervolging in. De boodschap van Monster Family 2 is simpel: perfect-zijn is maar saai. Juist je eigenaardigheden maken je al mens uniek.  

Monster Family 2, nu in de bioscoop, Nederlands gesproken 

2. Magisch huis vol vreemde vogels  

De familie Madrigal heeft buitengewone talenten. Moeder Julieta bezit genezende krachten, tante Pepa kan het weer beïnvloeden en dochter Luisa is zo sterk als een paard. De enige die geen bijzondere gave heeft, is jongste dochter Mirabel. En daar is ze af en toe best verdrietig over. Dan breekt er op een dag paniek uit bij de Madrigals. De magische kaars die het huis en z’n bewoners hun eigenaardige krachten geeft, dreigt te doven. Wat nu? Encanto is een klassiek Disney-feestje vol doldwaze gebeurtenissen, vrolijke deuntjes en knettergekke bijfiguren. Let vooral op de dieren die Huize Madrigal bewonen: die zijn erg grappig en snoezig!  

Encanto, nu in de bioscoop, Nederlands gesproken of ondertiteld.  

3. Wilhelmus va-han Na-ha-sau-we 

Wie is toch die Willem waarover we zingen in ons volkslied? Hoe zit dat met dat Duitse bloed? En wat heeft de koning van Spanje er in hemelsnaam mee te maken. In de theatervoorstelling Willem Junior leert je alles over het leven van Willem van Oranje. Twee nieuwsgierige jongens reizen via een magische app terug in de tijd en ontmoeten daar de jonge Willem. Ze proberen te ontrafelen hoe hij Vader des Vaderlands werd. ‘De jongens leren zoveel leuks over hem’, vertelde hoofdrolspeler Merijn Oerlemans eerder aan Kidsweek. ‘Dingen die ik zelf eigenlijk ook helemaal niet wist!’  

Willem Junior (8+) van STENT Producties toert tot en met 7 mei 2022 door het land. Kijk voor de speellijst op www.stentproducties.nl

4. Klaar voor het bal? 

Zinderella stond eind vorig jaar te trappelen om even lekker wild te dansen op het toneel. Maar het feest was al voorbij nog voor het klokje twaalf uur sloeg. Maar nu mag ze los! Deze voorstelling gaat over je lichaam en alle eisen die jij en de hele wereld daaraan stellen. En intussen moet je ook gewoon geduldig zijn tot je erachter komt wie je echt zou willen zijn. In deze voorstelling blijven onzekerheden, pukkels en angst voor je blote lijf niet langer verborgen onder een mooie jurk. En alvast één ding om in je oren te knopen: geluk komt altijd. En niet altijd in de vorm van een perfecte prins.  

Zinderella (10+) van Maas Theater Dans speelt tot en met 2 maart 2022 door het land. Kijk voor de speellijst op maastd.nl.

5. Dansen met een prins  

Ook de veertienjarige Annebel staat al even klaar om jou haar versie van het bekende sprookje De Kleine Zeemeermin te laten zien. Ze ligt in het ziekenhuis voor een operatie aan haar benen. Daar ontmoet ze Mattie die vraagt of ze wil dansen, maar dat lukt haar niet met haar onhandige en rare benen. ’s Nachts droomt Annebel van een magische onderwaterwereld waar de Zeeheks haar prachtige zangstem wil in ruil voor goede benen. Geeft ze die op om te kunnen dansen met de prins? Door de projecties die in deze voorstelling worden gebruikt, lijkt het alsof je zelf ook onder water bent. Dus knijp je neus dicht en dompel je onder in dit betoverende sprookje.  

De Kleine Zeemeermin (8+) van Theater Utrecht is tot en met 26 februari door heel Nederland te zien. Kijk voor de speellijst op www.theaterutrecht.nl.

6. Wat is stoer? 

Wat is stoer? Iemand die groot en sterk is? Of heel goed is in dansen? Of juist dat meisje dat echt haar mannetje staat? In de familietentoonstelling Spierballen, stiletto’s en superhelden duik je helemaal in wat stoer was en wat nu is. Je ontdekt niet alleen verhalen van mensen die stoere keuzes maakten in hun leven, maar stelt ook jouw eigen stoerheid op de proef met verschillende tests. Zo moet je net als het Formule 1-team van Max Verstappen zo snel mogelijk banden wisselen. Als een heuse mannequin op superhoge stiletto’s lopen. En proberen in één keer een spijker in hout te slaan.  

Spierballen, Stiletto's en Superhelden is tot en met 27 maart te zien in Museum De Voorde in Zoetermeer. 

Anderen lazen ook: Filmrecensie: Encanto.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook