60.000 koala's slachtoffer van bosbranden

Het gaat niet goed met de Australische koala's. Meer dan zestigduizend buidelberen waren het slachtoffer van de enorme bosbranden van vorig jaar en dit jaar. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw onderzoeksrapport.

Door Janine de Wit
60.000 koala's slachtoffer van bosbranden

De buidelberen werden het gezicht van de bosbranden in Australië. Door extreme hitte stond het zuidoosten van het land in juni vorig jaar en mei dit jaar in brand. Ongeveer 24 miljoen hectare aan landoppervlak (ongeveer zes keer Nederland) ging in vlammen op. Meer dan zestigduizend koala's kwamen om, raakten gewond of moesten vluchten. Vaak waren ze niet snel genoeg om aan de vlammen te ontsnappen

Gered

Sommige koala's konden worden gered. Zij werden door de brandweer uit het bos gehaald en door dierenartsen en verzorgers op speciale opvangplekken verzorgd.(De tekst gaat verder onder de foto)

Foto: AFP
Een koala met brandwonden wordt verzorgd door dierenartsen

Populatie herstellen

Dat zoveel koala's de branden niet overleefden, zorgt voor een probleem voor de dieren. Volgens de Australische directeur van het WNF zijn er niet veel meer over. Hoeveel dieren er nog precies zijn, is niet bekend. Doordat ook hun leefgebied steeds kleiner wordt, worden de dieren nu met uitsterven bedreigd. Het WNF werkt nu aan een plan om de populatie weer te herstellen. Dat proberen ze bijvoorbeeld door met drones zaadjes te strooien op plekken waar weer bossen kunnen groeien.

Veel dieren slachtoffer

Koala's zijn niet de enige dieren die aan de branden zijn blootgesteld. In totaal werden zo'n drie miljoen dieren slachtoffer van deze natuurramp en hebben ook zij het moeilijk.