Foto: Shutterstock

6x typisch Nederlands eten en drinken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Niemand zet zo'n goed kopje espresso als de Italianen. Dat vindt de Italiaanse regering. Daarom wil het land dat de bereidingswijze van dit sterke drankje op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco komt. Op die lijst met typische tradities van landen, staan ook al best wat Nederlandse lekkernijen. Zes voorbeelden.

Foto: Shutterstock1. Broodje kaas

Nederlanders zijn echte kaaskoppen en daarom staat het eten van een broodje kaas sinds 2019 op de speciale lijst. Of je nou gaat voor een tosti met belegen kaas of een maisbroodje met jonge kaas maakt eigenlijk niet uit. Volgens Unesco hoort het eten van een broodje kaas bij de Nederlandse cultuur. Want of je jong of oud bent, iedereen eet het wel eens en veel mensen vinden het lekker. 

Foto: Shutterstock2. Stamppot koken

Stamppot boerenkool, hutspot of zuurkool. Wat is jouw favoriet? Het door elkaar stampen van aardappels en groente staat sinds 2021 op de lijst. Niet iedereen eet het prakje nog dagelijks of wekelijks, maar stamppot is de laatste tijd wel weer met een opmars bezig. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stamppot met zoete aardappel en spinazie?

Foto: Shutterstock3. Groninger eierbal

Nooit van de eierbal gehoord? Dan kom je waarschijnlijk niet uit Groningen. Daar wordt deze krokante snack graag gegeten. De bal bestaat uit een hardgekookt ei, een laagje kerrie-ragout (met of zonder vlees) en een krokant korstje. De eierbal (of aaierbal op z'n Gronings) kun je bij elke snackbar in de provincie kopen. Elke maker heeft zijn eigen geheime recept. Sinds 2017 staat de lekkernij op de lijst.

Foto: Shutterstock4. Poffertjes bakken

Het bakken van poffertjes is een echte Nederlandse traditie. Grote koperen platen met kleine kuiltjes worden gevuld met beslag. Daarna worden de mini-pannenkoekjes opgepeuzeld met boter en poedersuiker. 

 

Foto: Shutterstock5. Oliebol

Nog zo'n lekkere, vette snack op de lijst: de oliebol. Maar dan wel gekocht bij een echte Hollandse gebakkraam. Die vind je al jaren op kermissen en in de wintermaanden op vaste plekken door het hele land. Veel mensen vinden dat die traditie voor altijd moet blijven bestaan en daarom staat de oliebol al jaren op de lijst.

Foto: Shutterstock6. Brabants worstenbroodje

Een rolletje gekruid gehakt, omwikkeld met deeg. Loopt het water je al in de mond? Bij veel Brabanders wel. Zij eten keigraag een worstenbroodje en daarom staat deze lekkernij sinds 2016 op de lijst. Onderdeel van die traditie is ook de manier waarop het broodje wordt gegeten: gezellig samen met vrienden of familie. 

Anderen lazen ook: Werelderfgoed: Unieke prachtplekken erbij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook