adviezen brugklas

7 adviezen die je als brugklasser nooit gaat opvolgen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Rond deze tijd van het jaar staat het hele internet vol met tips en adviezen voor brugklassers. Sommige zijn heel handig, maar ik weet zeker dat geen brugger onderstaande zeven adviezen lang kan volhouden...

1. 'Maak je huiswerk al op de dag dat het gegeven wordt.'

Dit is op zich een hele handige tip. Maar als jij op vrijdag een berg huiswerk krijgt voor de week erna, weet ik zeker dat je je vrije vrijdagmiddag liever besteedt met vrienden, chips of Netflix. En dat je daar dan ook voor zal kiezen. 

2. 'Ga vooraan zitten in de klas'

Voor in de klas let je beter op en heb je minder kans om te kletsen, maar geloof me: je gaat echt niet zeven uur per dag, vijf dagen per week aan het bureau van je leraar zitten. Achter in de klas is het veel gezelliger.

3.'Begin op tijd met werkstukken, verslagen en andere inlever-opdrachten'

Vertel me over vier, vijf of zes jaar nog maar eens hoe vaak je op zondagavond om 23.59 uur een opdracht naar je leraar hebt gemaild.

4. 'Wees niet bang voor groepswerk, presentaties en mondelingen'

Kón je deze tip maar opvolgen... Als je het ons vraagt, zijn mondelingen het ergst van de hele middelbare school. Wedden dat je daar megazenuwachtig voor gaat zijn? 

5. 'Neem altijd ál je boeken en spullen voor een vak mee'

Dit klinkt als een vrij logische tip, maar toch zal je merken dat je niet elke keer voor wiskunde je passer, geodriehoek, aantekeningenschrift, uitwerkingenboek, rekenmachine, werkbladen enzovoorts gaat meenemen. Als je in het hoofdstuk geen passer, geo of rekenmachine nodig hebt: lekker thuislaten!

6. 'Maak aantekeningen, ook als de leraar het niet zegt'

Dit is eigenlijk echt een heel goed advies. Maar vaak zal je denken: 'ik kan dit wel onthouden!'. Tot je thuiskomt en, starend naar een rijtje naamvallen, geen idee meer hebt wat die man van Duits allemaal heeft gezegd. 

7. 'Leer samen met vrienden'

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat leren met vrienden ongeveer gelijkstaat aan honderd lachbuien, twee geleerde woordjes, een hoop geroddel en de honderdste keer Mean Girls kijken. Als je echt wilt leren, is dit niet de oplossing. 

Wees niet bang hoor: er zijn genoeg brugklastips die je wel kunt opvolgen. Hier bijvoorbeeld. En misschien word jij wel een soort wonderbrugger die altijd zijn huiswerk op dezelfde dag maakt, voor in de klas zit, alle opdrachten op tijd af heeft, dol is op mondelingen, al z’n spullen op orde heeft, aantekeningen maakt en perfect samen kan leren met vrienden. Hoe dan ook: veel succes komend jaar!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Niet mee eens ik zit in de brugklas en volg allen de 1e en de 4e niet en allen omdat ik dat niet kan.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.