Foto: Martijn Beekman

7 dingen die je nog niet wist over Sinterklaas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Hij komt, hij komt… die lieve goede Sint! Na al die pakjesavonden denk je misschien dat je de grijsaard en zijn verjaardagstradities door en door kent. Maar wedden dat je dit nog niet wist?

De pakjes komen in België wat later dan in Nederland

In Nederland pakken we op 5 december ’s avonds cadeautjes uit, maar in België krijgen de meeste kinderen hun pakjes op de ochtend van 6 december. Twee landen op één dag is natuurlijk ook wel erg veel voor de Sint!

In België is een stad naar hem vernoemd

Net over de grens met het Nederlandse Zeeland vind je Sint-Niklaas. Dat is kort voor, jawel, Sint-Nicolaas. De mensen daar vonden Sinterklaas zo bijzonder dat ze hun stad naar hem hebben vernoemd.

De Sint is dit jaar voor de zeventigste keer op tv aangekomen

Al lang voor er televisies bestonden, kwam de Sint naar Nederland. Vanaf 1951 wordt die aankomst ook elk jaar uitgezonden.

Sinterklaas heeft eigen kerken

In het katholieke geloof is Sinterklaas heilig. Daarom zijn er allerlei kerken aan hem gewijd. De bekendste vind je tegenover het Centraal Station in Amsterdam, maar ook in andere plaatsen in binnen- en buitenland staat een echte Sint-Nicolaaskerk.

Sinterklaassnoep werd vroeger gebruikt om iemand verkering te vragen

Verliefde mensen gaven bijvoorbeeld een taaitaai- of speculaaspop aan degene op wie ze een oogje hadden. Brak de ander het hoofd van de pop? Dan had je verkering! Gingen de voeten van de pop? Helaas, geen interesse…

Zie de maan schijnt door de bomen is het oudste Sinterklaasliedje

Het komt uit 1843. Daarvoor werden ook al Sinterklaasliedjes gezongen, maar die gebruiken we tegenwoordig niet meer.

Mensen zetten al sinds de middeleeuwen hun schoen

Arme mensen lieten hun schoen in de kerk achter, zodat rijke mensen daar geld in konden stoppen. Daarom vind jij nu nog steeds chocolademunten in je schoen!

Anderen lazen ook: Quiz: Wat weet jij over Sinterklaas?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook