ANP Tsjechië

7 feitjes over EK-tegenstander Tsjechië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Zit jij zondag aan de buis gekluisterd? Het Nederlands elftal speelt dan een spannende EK-wedstrijd tegen Tsjechië. Maar wat weet jij eigenlijk over dit Europese land? Kidsweek zet de leukste feitjes voor je op een rijtje.

1. Het land Tsjechië werd pas in 1993 een zelfstandig land. Daarvoor was het samen met Slowakije één land: Tsjecho-Slowakije. Inmiddels zijn de landen opgesplitst en hebben ze allebei een eigen voetbalteam.

2. Het Nederlands elftal heeft in totaal elf keer tegen Tsjechië gespeeld. Hiervan won Nederland drie keer, verloor vijf keer en speelde drie keer gelijkspel.

3. Het voetbalteam van Tsjechië staat niet heel hoog op de wereldranglijst van voetbalorganisatie FIFA. Waar Nederland de zestiende plek inneemt, staat Oost-Europese land slechts op plek veertig.

4. Een echte Tsjechische uitvinding is het suikerklontje. Het wereldberoemde klontje werd in 1843 bedacht in het stadje Dačice, vlakbij de Oostenrijkse grens.

5. De hoofdstad van Tsjechië is Praag. Daar staat het allergrootste kasteel ter wereld. De Praagse Burcht heeft een oppervlakte van maar liefst 70.000 vierkante meter. Dat is net zo groot als tien voetbalvelden!

6. In Tsjechië zijn ze dol op het drinken van bier. Het (ook in Nederland) populaire biertje ‘pils’ komt oorspronkelijk uit Tsjechische stad Plzeň.

7. Tsjechië hoort net als Nederland bij de Europese Unie. Toch betalen ze in het land niet met de euro maar met de Tsjechische kroon. Eén euro is ongeveer hetzelfde als 25 Tsjechische kronen.

Anderen lazen ook: EK quiz: wat weet jij over Oranje?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook