presentatie-angst tips

7 tips tegen presentatie-angst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Zenuwachtig zijn voor een presentatie of spreekbeurt? Het kan de beste overkomen. Trillende handen, struikelen over je woorden of spontaan een black-out krijgen... Om jou te helpen geven we je zeven tips om met podium- en presentatieangst om te gaan.

1. Denk vooral niet aan de onderbroeken van andere mensen

Je hoort als een van de eerste tips altijd 'Stel je gewoon voor dat iedereen in hun onderbroek zit'. Niet doen! Waarom in hemelsnaam zou de onderbroek van een leraar je kalmeren? Probeer liever te denken aan het feit dat je gewoon voor 'gewone' andere mensen staat. Het zijn maar mensen, net als jij.

2. Weet wat je wilt zeggen

Bedenk van tevoren wat je met jouw presentatie eigenlijk wil zeggen en sta daar ook achter. Als je iets gaat vertellen wat je zelf eigenlijk totaal oninteressant en onzinnig vindt, komt dat ook zo over. Mag je niet zelf je onderwerp kiezen? Er is van jouw toegewezen onderwerp vast ook wel een aspect wat je enigszins aanspreekt. Als je weet wat dat is, kun je je daar misschien een beetje extra in verdiepen, zodat het ook voor jou leuk en interessant wordt. Des te beter kun je je boodschap overbrengen.

3. Begin op tijd

Als je je voorbereiding uitstelt tot het laatste moment -en hier spreekt een ervaringsdeskundige - krijg je gegarandeerd stress. Al die last-minute-stress zorgt voor extra spanning op het moment dat je moet presenteren. Begin dus op tijd, zodat je rustig belangrijke informatie bij elkaar kunt zoeken en een overzichtelijke en gestructureerde presentatie in elkaar kunt zetten. Dit draagt bij aan een meer ontspannen sfeer als je dan daadwerkelijk moet presenteren.

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Als je dan eenmaal de tekst voor je presentatie af hebt, oefen 'm dan! Dat hoeft heus niet op andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld ook prima een presentatie aan je spiegelbeeld geven. Die luistert vaak ook beter.

5. Besef: Iedereen vindt het spannend

Misschien merk je vlak voor en tijdens je presentatie aan je lijf dat je het spannend vindt. Je handen en benen gaan trillen, je komt moeilijk uit je woorden of je denkt ineens je tekst te zijn vergeten. Probeer op zo'n moment te beseffen dat iedereen het spannend vindt. Het komt er bij iedereen gewoon op een andere manier uit. Let er niet te veel op en laat het gewoon gebeuren. Als je het tegen probeert te houden, wordt het vaak juist erger.  

6. Begin met een glimlach

Begin je presentatie met een glimlach. Dit is fijn voor het publiek, maar ook voor jou. Een glimlach helpt je ontspannen en geeft het publiek ook een fijne indruk, waardoor de sfeer ook aangenamer wordt.

7. Meer dan je best kun je niet doen

Mocht er dan toch iets misgaan of was je nog steeds heel zenuwachtig, maak je geen zorgen. Als je je best gedaan hebt, is het goed genoeg. Als je alsmaar de behoefte voelt om het perfect te doen, kun je je tijdens het presenteren onmogelijk ontspannen. Zet je beste beentje voor en onthoud: de perfecte presentatie bestaat niet. 

Nog meer lezen over het leven als brugklasser? Bestel dan de speciale 7Days-krant Brugklas voor Beginners, boordevol tips om je eerste jaar goed door te komen! Je leest over hoe je nieuwe vrienden maakt, welke apps handig zijn en welke type leraren je tegen komt op de middelbare school. Verder vertellen BN'ers en ervaringsdeskundigen over hun tijd als brugklasser. Een must-read voor aanstaande brugklassers! Je kunt hem hier bestellen voor maar 2 euro.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps