Komeet Neowise en Pim. Beeld Roel Weijenberg

7 tips van Pim (11) om komeet Neowise te spotten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het zijn fantastische weken voor ruimte-fans, want er is iets heel bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. Je kunt je vergapen aan een superheldere komeet, Neowise. Dat komt bijna nooit voor. Maar hoe doé je dat? Pim (11) geeft tips.

Pim (11) uit Twello heeft de komeet al gespot. Samen met zijn vader ging hij in het holst van de nacht naar een open veld, gewapend met hun telescoop. 'Rond drie uur ’s nachts zag ik Neowise', vertelt hij. 'Ik zag 'm eerder dan mijn vader. Het was gaaf.'

Wil jij ’m nog zien? Dat kan zeker nog een week. Met deze tips lukt het je zeker:

Verrekijker

Neowise is te spotten met het blote oog, maar met een verrekijker zie je 'm beter en sneller. Neem die dus mee!

's Avonds laat

's Avonds laat heb je nu de beste kans. Neowise is goed te zien zo'n twee uur na zonsondergang en dat is toch al gauw tegen middernacht. Kijk dan naar het westen tot noorden. 

Ouders

Kijk vooral ook je ouders lief aan of je een avondje laat op mag blijven óf weer uit bed mag. Misschien helpt het als je vertelt dat zo'n heldere komeet bijna nooit te zien is.

Wist je dat een komeet een soort vieze sneeuwbal is? Omdat hij zo dichtbij de zon staat, begint hij een beetje te 'smelten' en krijgt hij een staart. Meer spot-tips vind je onder deze foto, die is gemaakt door de vader van Pim.

Komeet Neowise. Beeld Roel Weijenberg

Grote Beer

Misschien weet je zelf het beroemde 'steelpannetje' (de Grote Beer) wel te vinden. Of anders één van je ouders. Daar zweeft Neowise vlak onder. 

Achtertuin

Pim ging naar een open grasveld om de komeet te spotten. Maar dat hoeft niet per se. Neowise staat nu zo hoog dat hij boven de meeste huizen uit komt. Dus je kunt gewoon in de achtertuin gaan staan. 

Houd jezelf warm

Is het buiten koud? Kleed je dan warm aan. En zorg ervoor dat je genoeg eet en drinkt, als je lang buiten bent. 

Wennen

Laat je ogen wennen aan het donker. Dan zie je meer. Kijk dus even niet op een smartphone of ander lichtgevend scherm.

Anderen lazen ook: Spot jij heldere komeet Neowise?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook