Foto: ANP

7 vragen van kinderen over corona beantwoord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Is corona erger dan gewone griep? Hoe groot is de kans dat ik het zelf krijg? En mijn goudvis dan? Kidsweek vroeg onze lezers: wat wil jij weten over het corona-virus? Hieronder lees je de antwoorden.

Vandaag werd bekend dat in Nederland iemand aan het corona-virus is overleden. Het gaat om een man van 86. In totaal zijn nu 128 mensen besmet in ons land. Hier beantwoorden wij jullie belangrijkste vragen over het virus.

1. Is het corona erger dan gewone griep?

Dat weten we nog niet helemaal. Een grote reden dat we ons nu met z’n allen zo druk maken, is dat het om een nieuw virus gaat, waar mensen nog geen weerstand tegen hebben. Als we niets doen om verspreiding tegen te gaan, kúnnen er heel veel mensen ziek raken. Daarom wordt er nu van alles aan gedaan om dat tegen te houden.

2. Hoe groot is de kans is dat ik het krijg?

Dat is een goeie vraag, waar het antwoord ook moeilijk op te geven is. Maar je kunt wel iets doen om te voorkomen dat je besmet raakt. Was je handen vaak en goed, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog om hoesters en proesters heen.

3. Word je automatisch ziek als je het virus hebt?

De meeste mensen genezen van het virus zonder klachten. Kwetsbare mensen, zoals heel oude mensen of mensen die ook andere ziekten hebben, hebben meer risico om (erg) ziek te worden dan gezonde jonge mensen. Van de honderd mensen die ziek worden, overlijden er twee.

4. Moet ik me zorgen maken om mijn opa en oma?

Er is op dit moment nog altijd een kleine kans dat je oma of opa ziek wordt en een nog kleinere kans dat hij of zij naar het ziekenhuis moet. En tot slot een nog kleinere mini-kans dat opa of oma het niet overleeft.

5. En mijn goudvis?

Je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdier, zeggen deskundigen. Niets wijst er nog op dat wij mensen huisdieren als honden of katten kunnen besmetten, of andersom. Fikkie en Felix kunnen dus gewoon naar buiten. En je goudvis? Die zit in veilig vaar- eehh… zwemwater.

6. Hebben veel kinderen het virus ook?

Nee! Er zijn wereldwijd écht heel weinig kinderen besmet met het corona-virus. En degenen die wél besmet zijn (ongeveer twee procent van iedereen die het virus heeft), worden er bijna nooit ziek van. Kinderen lijken er beter "tegen te kunnen" dan volwassenen. Zo was er een Chinees jongetje van tien dat het virus wel had, maar zich kiplekker voelde. Z'n familieleden hadden wél koorts en diarree.

7. Krijg ik schoolvrij?

Ben je niet ziek, dan kun je gewoon naar school. Een leerling van een middelbare school in Amersfoort en één van een middelbare school in Haarlem hebben het virus. Maar ook daar gaan de lessen gewoon door.

Anderen lazen ook: Waarom is er zoveel nieuws over corona?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat is eigenlijk erger, corona virus of de pest

De pest is erger. Aan de pest zijn veel meer mensen overleden dan aan het coronavirus. Wel is het coronavirus veel besmettelijker. Maar waar er wel 40% van alle pestgevallen is overleden, overlijd er maar 2% van alle corona gevallen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.