Foto: NASA
Uitgelegd

7 weetjes over expeditie Thwaites-gletsjer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een stoet onderwaterrobots en wetenschappers zijn op expeditie naar Antarctica. Ze willen alles weten over de enorme Thwaites-gletsjer, die steeds meer ijs verliest. De missie in zeven weetjes.

1. Piepen en kraken

De Thwaites-gletsjer is een ijsmassa ongeveer zo groot als heel Groot-Brittannië. Door klimaatverandering verliest hij elk jaar enorme hoeveelheden ijs. Ook de ijsplaat die de gletsjer nu nog op zijn plek houdt, piept en zucht aan alle kanten. 

2. Smeltend ijs = stijgende zeespiegel

Da’s niet best. Want al dat smeltende ijs zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt. Als de gletsjer helemaal weg zou smelten, kunnen wereldwijd miljoenen mensen die langs de kust wonen te maken krijgen met extreme overstromingen. 

3. Onderwaterrobots

Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben nu een vloot onderwaterrobots én 32 wetenschappers naar de gletsjer gestuurd. Die moeten Thwaites helemaal binnenstebuiten keren. 

4. Boaty McBoatface

Eén expeditielid is robot-onderzeeër Boaty McBoatface. Die moet zich een pad door de barre onderwaterwereld banen om gegevens over de gletsjer te verzamelen. Bijvoorbeeld door de temperatuur te meten en te bekijken hoe hard het ijs van de gletsjer stroomt.

5. Omgeving onderzoeken

Ook gaan robots de omgeving rond de gletsjer onderzoeken, zoals de temperatuur van het (steeds warmer wordende) zeewater om de ijsplaat heen. 

6. Hoe snel?

De onderzoekers hopen er zo achter te komen hoe snel de gletsjer nou precies smelt. En hoeveel de zeespiegel uiteindelijk zou kúnnen stijgen.  

7. Niet verder opwarmen

Wetenschappers zeggen dat het, ook voor Thwaites, superbelangrijk is dat de aarde niet verder opwarmt. Want dat maakt de kans op smelten zo klein mogelijk. 

Shazeeb (12) uit Pakistan moest al vluchten voor smeltend gletsjerijs. Hier lees je zijn verhaal.

Anderen lazen ook: Sneeuw op Italiaanse gletsjer kleurt roze

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook