Foto: Jean Pierre Geusens

7 wijze weetjes over Driekoningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Driekoningen is een Christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Wist jij dat met dit feest de ‘Kerstkring’ wordt afgesloten? Die begint met de nachtmis op kerstavond en duurt twaalf dagen. Tijd voor een spoedcurcus. Wist je bijvoorbeeld dat… 

...wie na Driekoningen nog kerstversiering in huis heeft, pech heeft. Dat brengt ongeluk zeggen ze.

...de drie koningen de drie Wijzen uit het kerstverhaal zijn die geschenken aanbieden. Ze heten Caspar, Melchior en Balthasar en brachten goud, wierook en mirre.

....in sommige landen zoals Spanje en Frankrijk Driekoningen nog steeds groot gevierd wordt. Het is in die landen een kinderfeest dat lijkt op ons Sinterklaasfeest. Een paar weken voor Driekoningen schrijven kinderen een brief naar de drie koningen. In die brief vertellen ze wat ze willen hebben.

...er in Spanje en Frankrijk een driekoningenbrood gebakken wordt met een boon erin. Wie de boon vindt, is die dag de baas.

...kinderen verkleed gaan als koningen en met een ster zingend langs de deuren gaan om snoep op te halen. Na de optocht zetten ze hun schoenen en cadeautjes voor de koningen en hun kamelen onder de kerstboom. Lieve kinderen vinden de volgende dag cadeaus onder de boom, stoute kinderen een zakje houtskool (van suiker).

...in Italië krijgen de brave kinderen met Driekoningen cadeautjes in hun schoen of kous. Stoute kinderen krijgen in dit land steenkool. De cadeaus worden gebracht door een lelijke, oude maar vriendelijke heks: La Befana.

...Volgens de legende is La Befana benaderd door de drie wijzen, een paar dagen voordat Jezus Christus geboren werd. Ze vroegen naar de route, maar deze wist zij ook niet. 's Nachts bleven de mannen slapen en vroegen haar om mee te gaan op hun reis. Ze sloeg dit aanbod af, maar bedacht zich later en ging op zoek. Ze kon alleen de drie wijzen en Christus niet vinden en zoekt nu nog altijd.la befanaMensen gekleed als 'La Befana' op het Sint-Pietersplein, Vaticaanstad.

Anderen lazen ook: Quiz: wat weet jij van kerst?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps