Shutterstock

7x grappige kersttradities uit andere landen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een kerstboom vol lichtjes en ballen, cadeautjes eronder en kerstkransjes aan de takken. Dikke kans dat jij bij ‘kerst’ meteen hieraan denkt. Maar in veel andere landen roept kerstmis heel andere beelden op. Ken jij deze kersttradities al?

1. Venezuela

Waar wij met kerst vaak dagen lui op de bank hangen en veel eten, is het in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een sportieve aangelegenheid. Daar is het traditie om op kerstochtend al rolschaatsend naar de kerk te gaan voor de kerst-mis. Drukke wegen worden zelfs speciaal afgesloten zodat iedereen veilig naar de kerk kan rollen. Waarschijnlijk is deze traditie ontstaan als alternatief voor sleeën, wat in het warme Venezuela nooit kan.

2. Japan

Geen tafels vol lekker eten en feestelijke toetjes in Japan. In dit Aziatische land eten de mensen tijdens kerst het liefste gefrituurde kip. Een kerstdiner bij Kentucky Fried Chicken is daarom erg gewild. Japanners die een tafeltje in het fastfoodrestaurant willen bemachtigen, moeten tijdig reserveren: KFC zit tijdens kerst altijd vol. Deze traditie werd ooit succesvol door de kipgigant zelf aangewakkerd.

3. Duitsland

Tussen de glinsterende ballen schittert in elke Duitse boom een verstopte augurk-kerstbal. Het kind dat deze kerstbal als eerste vindt, krijgt een extra cadeautje en… een augurk! De bijzondere versiering wordt daarom altijd extra goed tussen de takken verstopt. Duitsers geloven dat de augurk geluk brengt in het nieuwe jaar. Deze traditie is inmiddels ook vaste prik in de Verenigde Staten.

4. Spanje

Wat heeft poepen en kerst met elkaar te maken? In Spanje heel veel! Daar staat naast Maria, Jozef en baby Jezus namelijk nog iemand anders in het kerststalletje. Verscholen tussen de kerstfiguren staat hier een ‘caganer’, oftewel een poepende man. Het beeldje van de gehurkte man met blote kont zorgt in Spanje voor geluk in het nieuwe jaar.

5. Noorwegen

Iemand een dweil of bezem gezien? In Noorwegen kun je hier tijdens de feestdagen lang naar zoeken. Volgens een oude Noorse traditie staan heksen tijdens kerst op uit hun graf om op zoek te gaan naar bezems. De gemene dames gebruiken de stelen om op rond te vliegen en onheil te brengen. Daarom verbergen de Noren tijdens kerst hun bezems altijd achter slot en grendel.

6. Oekraïne

 Een griezelige kerst in Oekraïne. Hier hangt de boom vol met spinnenwebben en spinnen. Volgens een oud kerstverhaal brengen spinnen en hun zachte webben in de kerstboom geluk! Ook in Polen en Duitsland zien mensen deze harige dieren in de boom als een teken dat het komende jaar geweldig gaat worden.

7. Noordpool

Heb jij altijd al een brief willen sturen naar de kerstman? Dat kan! De beste man heeft namelijk zijn eigen postadres: 123 Elf Road, North Pole, 88888. Voor dit jaar ben je net te laat. Alleen brieven die vóór 16 december mét retouradres arriveert, wordt door de kerstman zelf beantwoord. In veel landen is het daarom een traditie om jaarlijks met kerst een brief naar de Noordpool te sturen.

Anderen lazen ook: Quiz: Wat weet jij van kerst?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook