Bultrug-humpback. Foto: Kidsweek

7x waarom walvissen ware klimaatactivisten zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Wist jij dat walvissen een groot wapen zijn in de strijd tegen klimaatverandering? Ze zijn namelijk echte CO2-vreters. In 7 weetjes lees je hier hoe dat werkt.

1% van alle CO2

Walvissen nemen 1% van alle CO2 (koolstofdioxide) wereldwijd op, schatten onderzoekers. Dat is ongeveer twee keer de uitstoot van heel Nederland per jaar. 

33 ton

Walvissen worden zo'n zestig jaar oud. Grote walvissoorten, zoals potvissen, bultruggen en grijze walvissen, hebben tegen die tijd zo’n 33 ton CO2 opgenomen. Dat is 3000 keer meer CO2 dan een boom. Hoe ze dat doen? De zeereuzen eten kleine visjes (krill). En daarin zit allerlei koolstof opgeslagen. 

Zeebodem

Als zo'n zeereus sterft, neemt hij die CO2 mee naar de bodem van de oceaan. Daar blijft het voor altijd. Die zeebodem kan dat prima hebben. En zo hebben wij er boven water geen last van.

Ook de potvis neemt flink wat CO2 op. Onder de foto vind je meer weetjes.

Potvis sperm whale

230 keer naar Parijs

Ter vergelijking: 33 ton CO2 staat ongeveer gelijk aan het eten van 8250 (!) Big Macs, of 230 keer vliegen naar Parijs.

De mens

Wat is er ook alweer mis met CO2? Eigenlijk is er niks mis met dit gas (koolstofdioxide), het komt gewoon in de natuur voor. Máár: de mens produceert er veel te veel van. En daardoor wordt het steeds warmer op aarde.

Walvispoep helpt ook mee

Maar er is nóg iets moois aan dit verhaal. Walvispoep is namelijk een smakelijk hapje voor plankton. En die diertjes zetten óók weer CO2 om in zuurstof. Dat doen ze door fotosynthese

Bescherm de walvis!

Wetenschappers zien hun CO2-opname als een belangrijke reden om walvissen goed te beschermen. Ooit zwommen er bijna vijf miljoen walvissen in de oceanen. Dat zijn er nu nog ongeveer 1,3 miljoen. 

In de papieren Kidsweek van 22 oktober vind je op pagina één een interview met Arthur Oosterban (conservator van Ecomare) over dit onderwerp!

Anderen lazen ook: Jonge walvis gevonden in... jungle.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben echt stom en ik heb autisme

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps