Foto: Kim van Dam
Uitgelegd

7x zo word jij piekeren de baas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Volgens een groot onderzoek zitten veel meisjes een stuk minder goed in hun vel dan een paar jaar geleden. Ze hebben het vaak (te) druk met school en piekeren meer. Heb jij daar ook last van? Dan kunnen deze tips je helpen.

Vinden anderen me wel leuk? Doe ik het wel goed genoeg op school? Volgens wetenschappers van onder andere de Universiteit Utrecht zijn meisjes veel meer met dit soort vragen bezig dan vijf jaar geleden. Iedereen piekert wel eens, maar als je er écht niet uit komt, is het tijd voor actie. Doe je mee?

1. Wees trots op jezelf

Schrijf elke dag iets op waar je trots op bent. Een klein dingetje is genoeg! Bijvoorbeeld dat je deze tips hebt gelezen.

2. Maak een piekerdoosje

Zoek thuis een doosje (of koop er één). Versier 'm zo dat je er zelf blij mee bent. Schrijf daarna al je piekergedachtes en zorgen op een briefje. Knip ze één voor een uit en stop ze in het doosje. Zo kun je er letterlijk en figuurlijk even afstand van nemen. Tip: bewaar 'm niet te dicht bij je bed.

3. Piekerkwartier

Stel een ‘piekerkwartier’ in. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van het piekerdoosje. Dit kwartiertje wordt jouw vaste moment op de dag waarop je je gedachten helemaal de vrije loop mag laten. Het zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder hoeft te tobben. Extra tip hierbij: doe dit niet vlak voordat je naar bed gaat, maar op een moment overdag. 

4. Hoofd op andere stand

Ga iets totáál anders doen. Zoek iets waarbij je je hoofd echt op een andere stand zet. Denk aan buitenspelen, een spelletje doen met vrienden of familie of dansen (in de regen)...

5. Draai je gedachten om

Zoek bij je piekergedachten (ik ben niet leuk genoeg/ik kan het niet/het lukt me niet) een ‘helpende gedachte’. Dus: ik heb eigenlijk best veel vrienden. Of: mijn vorige toets ging ook goed. Het zorgt ervoor dat je de zonnige kant van dingen inziet. 

6. Kleine stapjes

Als je toch piekert: hak dat waar het over gaat, in kleine stukjes. Als je alleen aan je einddoel denkt, zie je er als een berg tegenop. Morgen een toets waar je de bibbers van krijgt? Begin dan eerst met één hoofdstuk te lezen. Ga even iets anders doen en pak het daarna weer verder op. 

7. Praat erover

Praten lucht op! Dat kan bijvoorbeeld met je ouders, opa/oma, of je juf of meester. Ook met De Kindertelefoon kun je over alles praten, gratis en anoniem. Bellen en chatten met een vrijwilliger kan elke dag tussen 11:00 en 21:00 uur. 

Anderen lazen ook: Vijf tips tegen eenzaamheid

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook