Beatrix 80 jaar

80 weetjes over de jarige prinses Beatrix

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Haal de koninklijke slingers en ballonnen maar uit de kast: prinses Beatrix is vandaag jarig! Ze mag 81 kaarsjes uitblazen. Om het feest mee te vieren: tachtig weetjes over onze oud-koningin.

1. Beatrix is op 31 januari 1938 geboren in Baarn, in paleis Soestdijk. Ze was het eerste kind van koningin Juliana en prins Bernhard.

2. Beatrix betekent zoiets als ‘zij die gelukkig maakt’. Dat deed ze als koningin ook!

3. Beatrix heet voluit 'Beatrix Wilhelmina Armgard'.

4. Beatrix kreeg er nog drie jongere zussen bij: Irene, Margriet en Christiana.

Beatrix 80 jaar

5. Beatrix woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada en heeft daar op school gezeten.

6. Beatrix is als kind lid geweest van de scouting. Ze was eerst kabouter en later waterpadvindster.

7. Beatrix ging in Nederland naar een (voor die tijd) 'moderne' school in Bilthoven, maar leerde daar niet zo veel. Ze had zelfs een leerachterstand!

8. Beatrix volgde als tiener thuis les in een privéklasje op paleis Soestdijk.

9. Beatrix kreeg voor haar eindexamens een auto cadeau van haar vader prins Bernhard.

10. Beatrix kreeg op haar achttiende verjaardag een boot cadeau: De Groene Draeck. Die bleek later flink wat geld te kosten in onderhoud.

11. Beatrix heeft na de middelbare school in Leiden gestudeerd. Niet één studie, maar allerlei vakken om zich voor te bereiden op haar baan als koningin: van rechten tot geschiedenis.

12. Beatrix wilde dat haar medestudenten gewoon 'je' zeiden: ze was ook maar een studente!

13. Beatrix ging op haar 21e alleen op reis naar New York. Daar werd de prinses als een ware popster onthaald door tienduizenden Amerikanen!

14. Beatrix werd in 1965 verliefd op de foto gezet met een mysterieuze man. Dat bleek Claus von Amsberg te zijn!

Beatrix 80 jaar

15. Beatrix kreeg in eerste instantie veel negatief commentaar vanwege haar nieuwe liefde: een Duitser, dat kon toch niet zo vlak na de Tweede Wereldoorlog?

16. Beatrix trouwde op 10 maart 1966 met haar grote liefde Claus, al was niet iedereen daar blij mee: er werden rookbommen naar de Gouden Koets gegooid.

17. Beatrix is een groot liefhebber van voetbal – om te kijken dan. 

18. Beatrix was als koningin altijd goed op de hoogte van politieke dossiers. Ze vergaderde maar wat graag mee met de hoge heren in Den Haag - en wist het vaak nog beter ook.

19. Beatrix houdt erg van beeldhouwen en heeft in haar leven heel wat werken gemaakt.

20. Beatrix kreeg beeldhouwles van bekende kunstenaars als Tony van de Vorst en Bob Schreefel.

21. Beatrix wilde graag met ‘majesteit’ aangesproken worden – tegen haar moeder Juliana was ‘mevrouw’ genoeg.

22. Beatrix heeft in 2002 zich hard gemaakt om een zwangere vrouw uit Nigeria te redden. Door met allerlei organisaties te praten werd de vrouw uiteindelijk niet veroordeeld.

23. Beatrix heeft haar eigen 'fonds': het Prinses Beatrix Spierfonds. Het doel: alle spierziekten de wereld uit!

24. Beatrix kreeg er in 2016 een naamgenoot bij: Trix. Dat was de naam die de Tyrannosaurus rex van Naturalis kreeg!

25. Beatrix zou dol zijn op pizza.

Beatrix 80 jaar

26. Beatrix legde tijdens haar koningschap 54 staatsbezoeken af. De laatste was aan Singapore.

27. Beatrix had toen ze koningin was wel tweehonderd man personeel in dienst, waaronder vijf hofdames en twaalf kamerheren.

28. Beatrix wordt geroemd voor haar optredens bij nationale rampen, zoals de Bijlmerramp in Amsterdam en de vuurwerkramp in Enschede.

29. Beatrix heeft het er moeilijk mee gehad dat ze koningin móest worden. 'Ik heb toen ik jong was nogal opstandige gevoelens gehad ten opzichte van mijn eigen toekomst', vertelde ze ooit in een interview.

30. Beatrix werd door haar ouders vaak liefkozend ‘Trix’ genoemd.

31. Beatrix was 33 jaar de koningin van Nederland: van 1980 tot 2013.

32. Beatrix ziet haar naam terug in heel veel straten, pleinen, scholen, maar ook een theater en een kanaal!

33. Beatrix is de peetmoeder van prinses Victoria van Zweden.

34. Beatrix vertelde ooit in een interview dat ze zich wel wat van kritiek aantrekt, al is ze 'op zichzelf altijd het meest kritisch'.

35. Beatrix doet het nu ze prinses is rustiger aan: in 2017 woonde ze 'slechts' 28 publieke bijeenkomsten bij.

36. Beatrix was niet altijd de beoogde troonopvolgster. In de wet stond altijd dat zoons altijd voorrang kregen. In 1983 werd dat aangepast, al was het alleen maar omdat Juliana vier dochters had - en geen zoon!

Beatrix 80 jaar

37. Beatrix kreeg drie zoons: Willem-Alexander, Constantijn en Friso. De laatste overleed in 2013 na een lawine-ongeluk.

38. Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin, haar moeder Juliana deed toen afstand van de troon.

39. Beatrix maakte tijdens haar kroning mee dat er buiten grote rellen waren. Sommige mensen, krakers, waren boos en riepen: 'Geen woning, geen kroning!'

40. Beatrix moest als koningin haar de Troonrede altijd goed laten keuren, maar zou soms stiekem voor aanvang nog het een en ander hebben aangepast.

41. Beatrix had het als koningin niet zo op de pers. 'De leugen regeert', sprak ze ooit nadat er een onjuist persbericht was verstuurd.

42. Beatrix besloot om Koninginnedag op de verjaardag van haar moeder (30 april) te houden. Want in januari, dat is wel erg koud!

43. Beatrix moest op 6 oktober 2002 afscheid nemen van haar man Claus. Hij had al jaren de ziekte van Parkinson en overleed uiteindelijk aan kanker.

44. Beatrix zou tijdens haar eerste staatsbezoek aan Suriname zo vaak hebben gelachen dat ze daar de bijnaam ‘Prinses Glimlach' kreeg.

45. Beatrix heeft al sinds haar jeugd een hartsvriendin: Renée Smith-Röell. Die woont alleen in Canada, waardoor afspreken soms best lastig is!

46. Beatrix gaat graag naar optredens met haar goede vriend Thilo von Watzdorf. Volgens Duitse media zou Beatrix misschien wel verliefd op hem zijn!

47. Beatrix gaf ooit aan niet als doel te hebben 'populair te zijn'. Want populariteit zou 'gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk' zijn.

Beatrix 80 jaar

48. Beatrix had als koningin geen tijd om boeken te lezen: ze had het al druk genoeg met alle dossiers die ze moest lezen!

49. Beatrix kreeg in 1988 spontaan een zoen van een blije Amsterdammer toen ze op de markt liep. 

50. Beatrix moest in de Troonrede van 1988 voorlezen dat 'de aarde steeds schoner werd', maar in haar kerstboodschap een paar maanden later gaf ze aan dat zij zich zorgen maakte over het milieu. 

51. Beatrix laat zich meestal niet swingend vastleggen, maar in 2005 danste ze mee bij een optreden van rapper Ali B. Die gaf haar na afloop nog een dikke knuffel!

52. Beatrix ging in de jaren zeventig samen met Claus op reis naar de Sovjet-Unie (het vroegere Rusland), wat niet alle Nederlanders een goed idee vonden: een gevaarlijk land!

53. Beatrix werd in 2012 uitgeroepen tot ‘Nederlander van het Jaar’ door weekblad Elsevier.

54. Beatrix werd tijdens Prinsjesdag in 2010 opgeschrikt toen er een waxinelichtje tegen de Gouden Koets werd gegooid.

55. Beatrix maakte op 28 januari 2013 bekend dat ze zou stoppen als koningin. Dik zeven miljoen mensen keken naar haar speciale tv-boodschap.

56. Beatrix was tot 2001 'beschermvrouwe' van de Dierenbescherming, maar omdat de koninklijke familie nog weleens aan plezierjacht deed werd die titel afgepakt.

57. Beatrix haar eigen kappers heeft om haar deftige kapsel in orde te brengen? Dat zou gedaan worden met speciale haarlak uit Amerika.

58. Beatrix heeft 33 jaar op de troon gezeten. Haar oma, koningin Wilhelmina, zat nóg langer: maar liefst 50 jaar!

Beatrix 80 jaar

59. Beatrix mag zich sinds 2013 geen koningin meer noemen, en heet nu 'prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld'.

60. Beatrix sprak de legendarische woorden ‘Even wuiven misschien’ toen ze in 2013 met kersverse koning Willem-Alexander op het balkon stond van het Paleis op de Dam

61. Beatrix met haar kapsel zelfs het woordenboek heeft gehaald? ‘Beatrixkapsel’ is officieel een woord.

62. Beatrix heeft op Aruba haar eigen vliegveld: de internationale luchthaven Koningin Beatrix.

63. Beatrix naar eigen zeggen niet zo handig is met technische snufjes? Tien jaar geleden had ze in haar telefoon drie contacten: haar drie zoons.

64. Beatrix heeft het beeld van van de Appeltjes van Oranje zelf ontworpen: een prijs die de koninklijke familie elk jaar uitdeelt.

65. Beatrix vond het koningschap best eenzaam, vertelde ze bij haar 25-jarig jubileum.

Beatrix 80 jaar

66. Beatrix was in 2009 getuige van het incident tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, waar een auto op het publiek inreed. Enkele uren later gaf Beatrix op tv een toespraak waar ze veel complimenten voor kreeg.

67. Beatrix maakte in 2010 mee dat een man begon te schreeuwen tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De koningin werd meteen weggeleid, maar kwam daarna gewoon weer terug om de ceremonie voort te zetten.

68. Beatrix vindt het niet erg om een beetje vies te worden. In 1993 ging ze op bezoek bij overstroomde dorpen in Limburg, gewoon, met laarzen aan!

69. Beatrix is ooit uitgeroepen tot ‘Dom Bontje’, omdat ze vroeger weleens bont droeg. Foei.

70. Beatrix houdt ervan om te gaan skiën. Dat doet ze elk jaar op dezelfde plek: Lech in Oostenrijk.

71. Beatrix had het als koningin niet zo op 'virtuele contacten', maar kreeg in 2010 toch een Twitteraccount namens het koninklijk huis.

72. Beatrix is goed bevriend met het Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sofia. Ze houden alle drie erg van kunst!

73. Beatrix woont momenteel op Kasteel Drakensteyn.

74. Beatrix verloor in 2004 haar beide ouders: Juliana overleed in maart, Bernhard in december. Haar ouders werden bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

75. Beatrix is veelvuldig nagedaan in televisieprogramma’s, maar gaf ooit aan dat geen probleem te vinden.

Beatrix 80 jaar

76. Beatrix heeft acht kleinkinderen, waarvan de drie prinsesjes (Amalia, Alexia, Ariane) de bekendste zijn.

77. Beatrix geniet ervan om oma te zijn: 'Ik had nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn, het is echt enig!', sprak ze ooit.

78. Beatrix houdt enorm van honden en heeft er als koningin heel wat gehad. In kasteel Drakensteyn loopt ook een trouwe viervoeter rond!

79. Beatrix mag dan met pensioen zijn, ze schuift vrijwel elke maandagochtend nog aan bij overleg tussen koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun personeel.

80. Beatrix viert haar verjaardag zaterdag op het Paleis op de Dam Paleis met vrienden en familie.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Prinses Beatrix is trots op haar kleinkinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps