Caroline van der Plas van BBB- foto BrunoPress

9 weetjes over Caroline van der Plas van BBB

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De partij BBB van Caroline van der Plas bleek dé grote winnaar van de verkiezingen voor de provincie. Maar wie is Caroline van der Plas eigenlijk? Negen weetjes over deze 'boerin zonder boerderij'.

1. BBB

De partij van Caroline van der Plas heet BBB: BoerBurgerBeweging. BBB is er vooral voor de boeren en mensen buiten de grote steden. Haar partij is fel tegen de stikstofplannen van het kabinet. Hier vind je daar meer uitleg over.

2. Groene trekker

Van der Plas zit sinds maart 2021 in de Tweede Kamer. Ze begon in stijl. Op een grote, groene trekker en met een boerenbontzakdoek om haar hals kwam ze op haar eerste werkdag in Den Haag aan.

3. 'Boerin zonder boerderij'

'Een boerin zonder boerderij': zo noemt Van der Plas zichzelf. ‘Ik vind plattelanders een mooi volk: nuchter, de poten in de klei, geen blabla.’

4. Geen ijdeltuit

Caroline van der Plas is geen modepopje. 'Ik ga niet een uur in de badkamer staan om met een stijltang mijn haar in model te brengen', vertelt ze in een interview met tijdschrift Nieuwe Revu. Als tiener had Van der Plas al een eigen stijl. Dat vond ze leuk, maar het maakte haar ook wel eens onzeker: 'Ik weet nog dat iedereen om me heen verkering kreeg, maar er was nooit een jongen die mij leuk vond.'

Op de avond van de verkiezingen ging Van der Plas (@lientje1976 op Twitter) nog even rustig uit eten met haar zoon. Dit artikel gaat verder onder de tweet.

5. Vaderskindje

Van der Plas was altijd een vaderskindje. Haar vader was journalist en VVD’er én had altijd overal een mening over. Haar moeder was wethouder in Deventer.

6. Journalist

Van der Plas ging vroeger vaak met haar vader mee op pad voor zijn werk bij het Deventer Dagblad. Dat vond ze zo interessant dat ze later ook journalist wilde worden. En dat gebeurde ook: ze werkte onder meer voor hét vakblad voor varkenshouders en schreef voor een blad over de vleesindustrie: Meat & Meal (Vlees en Maaltijd). Die banen wakkerden bij Van der Plas de liefde voor het boerenleven aan. 

7. Harde werker

Haar werk als Kamerlid neemt Van der Plas héél serieus. In 2022 werd ze zelfs uitgeroepen tot 'ijverigste Kamerlid'. Hard werken heeft altijd al in haar gezeten. Toen ze vijftien was, had Caroline vijf baantjes: afwassen in twee restaurants, een krantenwijk, bardienst bij een café én stukjes schrijven voor de lokale krant.

8. Twee zoons

Caroline heeft twee zoons. Haar man Jan is gestorven in 2019.

9. Leeshulp

Volgens haar LinkedIn is Caroline van der Plas al veertien jaar leeshulp op een basisschool. Daar helpt ze kinderen uit groep vier tot en met acht met lezen.

Anderen lazen ook: BoerBurgerBeweging grote winnaar verkiezingen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook