Foto: Koen van Weel

9x weetjes over het WK voetbal in Qatar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Vandaag begint het WK voetbal in Qatar. Het is voor het eerst dat het WK niet in de zomer, maar in de winter gespeeld. Maar dat is niet het enige wonderlijke aan dit toernooi… 

30 graden

Zo warm is het in de Qatarese herfst. Veel koeler dan in de zomer. Dan stijgt het kwik tot boven de veertig graden. Vandaar dat het toernooi nu in november wordt gespeeld.

4 miljard

Zoveel kostte de bouw van de acht WK-stadions. Er is zelfs een complete stad gebouwd. In Lusail ligt meteen ook het grootste stadion waar de belangrijkste wedstrijden worden gespeeld.

Midden-Oosten

Het WK in Qatar is het eerste wereldkampioenschap voetbal in het Midden-Oosten.

Afwezige

Een van de grote afwezige dit WK is Italië. De Europees kampioen wist zich niet te plaatsen. Het is pas de vierde keer dat het land een WK mist.

Rusland

Ook Rusland is er niet bij. Het was goed op weg om zich te kwalificeren, maar door de oorlog in Oekraïne is het land gediskwalificeerd.

Vrouwelijke scheidsrechters

Voor het eerst tijdens een WK zijn er drie vrouwelijke scheidsrechters. Stéphanie Frappart (Frankrijk), Yoshimi Yamashita (Japan) en Salima Mukansanga (Rwanda). Ook zijn er drie vrouwelijke grensrechters.

Nederland

Nederland is het beste land dat nog nooit een WK heeft gewonnen. Oranje stond drie keer in de finale (in 1974, 1978 en 2010), maar verloor steeds.

Kanshebbers

Volgens experts zijn Brazilië en Argentinië zijn de grootste kanshebbers voor de winst. Nederland zou als zevende eindigen.

14

Slechts zoveel procent van de Nederlanders heeft écht zin in het WK. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. Dat er zo weinig mensen staan te popelen, komt door alle misstanden in gastland Qatar. 

Anderen lazen ook: Dit is er aan de hand rond het WK in Qatar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook