Mensen bij de ingang van een ziekenhuis in Kaboel

Aanslagen bij vliegveld Afghanistan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Veel landen hebben het evacueren van mensen uit Afghanistan gestopt. De situatie is te gevaarlijk geworden. Donderdag waren er twee grote aanslagen bij het vliegveld van de hoofdstad Kaboel. De kans is groot dat er meer aanslagen volgen.

Sinds een paar weken is de terreurgroep Taliban aan de macht in Afghanistan. Daarom proberen veel buitenlanders en Afghanen via het vliegveld van Kaboel te vluchten. Buitenlandse vliegtuigen halen mensen op, maar alleen hun eigen burgers en Afghanen die met andere landen hebben samengewerkt, bijvoorbeeld als tolk. En zelfs zij konden niet allemaal op tijd in een vliegtuig stappen. Nederland haalde donderdag voor het laatst mensen op van het vliegveld, omdat het er te gevaarlijk werd.

Islamitische Staat

Dat het er te gevaarlijk werd, bleek donderdagmiddag. Toen werden er twee aanslagen gepleegd bij het vliegveld van Kaboel. Daarbij kwamen minstens honderd mensen om en raakten meer dan 150 mensen gewond. Onder de slachtoffers zitten vooral burgers, maar ook Amerikaanse soldaten én Talibanstrijders. De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door IS-K (Islamitische Staat Khorasan), een terreurgroep die vijanden is met de Taliban.

1 september

De afgelopen weken zijn er ruim honderdduizend mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Zo’n 2500 daarvan kwamen in Nederland aan. De Taliban wil dat de buitenlandse legers voor 1 september weg zijn. De evacuatievluchten zijn gestopt omdat het te gevaarlijk is: er worden nog meer aanslagen verwacht. De komende week zullen ook de laatste Amerikaanse, Britse en Turkse soldaten het land verlaten.

Anderen lazen ook: Wat is er aan de hand in Afghnistan? en Afghaanse ouders vernoemen baby naar reddingsvliegtuig

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook