Sulawesi_tsunami en aardbeving

Aardbeving en tsunami op Indonesisch eiland Sulawesi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het Indonesische eiland Sulawesi is afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving en een tsunami. Meer dan 1.200 mensen kwamen om, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer slachtoffers. In de zwaar getroffen afgelegen gebieden kunnen hulpverleners moeilijk komen omdat veel wegen vernield zijn.

Eerst werden door een aardbeving een winkelcentrum, een hotel, een moskee, een ziekenhuis, een vliegveld en heel veel huizen verwoest. Tientallen mensen kwamen om door instortende gebouwen. De sterke beving was op zich al een grote ramp, maar de tsunami die daarna kwam, maakte nog veel meer slachtoffers.

Zes meter

Meteen na de aardbeving had de regering een waarschuwing voor de tsunami gegeven. Duizenden mensen vluchtten naar hoger gelegen plekken zoals bruggen of de verdieping van een parkeergarage, maar ook naar de bergen. Kort daarna trok de dienst de waarschuwing weer in, maar de tsunami kwam toch. Een vloedgolf van zes meter hoog spoelde over de huisjes op het strand en stroomde diep Palu binnen. Palu is de hoofdstad van het midden van Sulawesi.

Moeilijk

Toen de zee zich terugtrok waren wegen, huizen en bruggen vernield. Door de chaos is het voor hulpverleners moeilijk om hun werk te doen. Overlevenden hebben weinig te eten en te drinken. Ook zijn er niet genoeg veilige plekken om te slapen. Mensen plunderden afgelopen weekend winkels om toch nog iets te eten te hebben.

Sulawesi (of Celebes) is een van de grotere eilanden van Indonesië. Hier zie je waar het ligt.Sulawesi

Anderen lazen ook: Vasco(12) op Lombok: 'Ik voelde prikkeldraad niet eens.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

schokkende gebeurtenis

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.