Beeld ANP

Aardbeving Kroatïe legt stad Petrinja in puin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Ingestorte kerken, afgebrokkelde huizen en scheuren in de wegen: Een zware aardbeving heeft gisteren in Kroatië voor veel schade gezorgd. Zeker vijf mensen zijn omgekomen en tientallen mensen moesten naar het ziekenhuis.

In de stad Petrinja is de schade het grootst. De burgemeester vertelde op de Kroatische televisie dat de halve stad is verwoest. Het leger is inmiddels in de stad zijn om iedereen te helpen. In de wijde omgeving zitten mensen nog zonder stroom.

(tekst gaat verder onder de foto)

Beeld ANP

De beving werd ook gevoeld in andere landen. In Italië, Servië, Bosnië en Herzegovina en zelfs in Duitsland voelden mensen de grond trillen.

Puzzelstukjes

Dat in Kroatië de grond gisteren beefde, komt door de ligging van het land. Het ligt precies op twee aardplaten. Dat zijn een soort puzzelstukjes waar de aardkorst uit is opgebouwd. Als die stukjes tegen elkaar aan botsen ontstaat er een aardbeving. Dat gebeurde nu dus ook.

Kroatië is niet ineens een gevaarlijk land is om naartoe te gaan. De kans op een aardbeving is nog altijd heel klein. De kans dat je zo'n beving zelf een keer meemaakt is nóg kleiner. In Nederland komen zulke aardbevingen eigenlijk niet voor. Dat komt omdat Nederland mídden op een puzzelstukje ligt, en dus niet aan de rand. De aardbevingen in Groningen van de laatste jaren hebben een andere oorzaak: daar is het boren naar gas de boosdoener.

Anderen lazen ook: Kinderen krijgen aardbevingsles

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook