Abhimanyu Mishra

Abhimanyu (12) is jongste schaakgrootmeester ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Met twaalf jaar, vier maanden en 25 dagen oud is Abhimanyu Mishra de jongste schaakgrootmeester ooit geworden.  De Amerikaanse jongen brak daarmee een 19 jaar oud wereldrecord.

Abhimanyu Mishra is een kei in schaken en het breken van schaakrecords. Op zijn zevende kreeg hij als jongste Amerikaan ooit de titel expert. Op zijn negende werd hij de jongste schaakmeester op nationaal niveau en op zijn tiende de jongste internationale schaakmeester.

Jongste schaakgrootmeester

Nu is Abhimanyu de jongste schaakgrootmeester ooit geworden, de hoogste titel die je als schaker kunt halen. Om dat te worden, moet je drie keer een prijs winnen op een belangrijk toernooi en 2500 punten scoren op de wereldwijde schaakranglijst.

Wereldkampioen?

Abhimanyu brak het oude record van Sergej Karjakin (nu 31). Die was twaalf jaar en zeven maanden toen hij grootmeester werd en werd daarna meerdere keren wereldkampioen. Abhimanyu wordt wel op de hielen gezeten door Tanitoluwa (Tani) Adewumi (10). Deze jongen vluchtte op zijn zesde vanuit Nigeria naar New York, waar hij leerde schaken in de daklozenopvang. Tani kreeg twee maanden geleden de titel schaakmeester op nationaal niveau.

Anderen lazen ook: Eline (14) is wereldkampioen schaken: 'Ik wil graag winnen'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook