Foto: AFP

Afghaanse man die Nederland hielp is gedood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een 36-jarige Afghaanse tolk die Nederland heeft geholpen tijdens een grote, internationale missie, is woensdagnacht in de Afghanistan vermoord door de terreurbeweging Taliban. Dat zegt de familie van de man tegen de NOS.

Sinds de Taliban twee maanden geleden de macht overnamen in Afghanistan, is het niet veilig voor mensen die andere landen hebben geholpen. Die mensen kunnen op straat aangehouden worden omdat de Taliban hen willen straffen voor die samenwerking. Daarom staan veel mensen, waaronder deze man, op een lijst van mensen die zo snel mogelijk uit Afghanistan gehaald moeten worden. Maar dat is erg moeilijk, omdat de Taliban strenge regels hebben ingevoerd. Zo werd het vliegveld bijvoorbeeld gesloten. Daarom zitten veel mensen ondergedoken. 

Samenwerking met Nederland

Deze man werkte voor de organisatie EUPOL. Dat is een team uit Europese landen dat tussen 2006 en 2013 agenten, rechters en advocaten in Afghanistan opleidde. Deze man werkte er als tolk. Nederland hoorde bij EUPOL en daarom wil Nederland hem helpen. Hij stond op een lijst van mensen die gered moeten worden. Omdat het nog niet gelukt is om hem naar Nederland te halen, logeerde hij steeds op verschillende plekken, zodat de Taliban hem niet konden vinden. In het huis van zijn ouders werd hij toch gevonden en doodgeschoten, vertelt zijn familie.

Nog niet zeker

Demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken reageerde vandaag op dit nieuws. Hij is erg geschrokken. 'Op dit moment hebben we nog geen bevestiging. Als het zo is, is het een drama. We proberen zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit zit en of deze tolk op een evacuatielijst stond.'

Hier lees je meer over de situatie in Afghanistan.

Anderen lazen ook: Vliegtuig met Nederlanders uit Afghanistan geland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook