EPA/STRINGER
Uitgelegd

Afghaanse presentratrices protesteren voor één dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Eén dag protesteerden de tv-presentatrices in Afghanistan. Maar nu doen ze hun werk toch weer met hun gezicht bijna helemaal bedekt. De machthebbers van de Taliban dreigden vrouwen te ontslaan als ze dat niet zouden doen. Drie vragen en antwoorden over het protest.

1. Wat is er aan de hand? 

Vrouwen in Afghanistan hoorden begin deze maand dat ze alleen nog maar naar buiten mogen als ze belangrijk werk moeten doen. En áls ze in het openbaar verschijnen, moeten ze hun hele lichaam, behalve hun ogen, bedekken. De presentatrices mochten tot voor kort nog met alleen een hoofddoek op tv verschijnen. Maar ook zij moeten zich sinds afgelopen zaterdag bedekken. 

2. Deden ze dat braaf? 

Nee. Presentatrices van verschillende grote tv-zenders verschenen op de buis met alleen een hoofddoek. Maar nadat de Taliban dreigden hen te ontslaan als ze niet zouden gehoorzamen, verschenen de vrouwen zondag toch met bedekte gezichten op tv. 

3. Wat is de Taliban? 

De Taliban zijn sinds vorig jaar zomer weer aan de macht in Afghanistan. Eerder maakte deze groep extreem strenge moslims al van 1996 tot 2001 de dienst uit. Dit keer beloofden ze de rechten van vrouwen en meisjes te respecteren. Toch is het leven er voor hen daarna heel anders uit gaan zien. Ze mogen niet meer naar school, sporten of zomaar over straat. De Taliban voeren deze strenge regels in omdat die volgens hen bij hun geloof horen. 

Anderen lazen ook: 'Laat Afghaanse meisjes naar school gaan'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook