Zeeman, convenant, schone kleren, duurzaam

Afspraak: 'Wij maken schone kleren'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

'Wij gaan duurzame kleren verkopen.' Dat beloofden ruim zestig Nederlandse kledingbedrijven deze week in een verdrag. Chiara (10) winkelt alléén bij de bedrijven die dat verdrag ondertekenden. Wat staat erin? 

Veel kleren worden gemaakt in fabrieken in arme landen. Vaak krijgen de mensen die er werken te weinig betaald en zijn die fabrieken niet al te veilig. Dat moet veranderen, vindt de Nederlandse regering en daarom moeten Nederlandse kledingbedrijven afspraken maken. Zestig bedrijven deden dat deze week, waaronder C&A, Coolcat, America Today, O’Neill, de Bijenkorf en G-Star. De moeder van Chiara (10) schreef mee aan die afspraken. 'Ik mag van haar niet kopen bij winkels die het verdrag niet ondertekend hebben', vertelt Chiara.  

Afspraken 
Wat spraken de bedrijven af? Ten eerste dat ze de problemen in hun fabrieken op een rij gaan zetten. Werken er kinderen? Zijn er onveilige situaties? Daarna maken ze een plan om die problemen aan te pakken.

Of de bedrijven dat ook echt doen, moet goed worden gecontroleerd. Uiteindelijk moeten de kleren duurzaam worden gemaakt. 'Schoon', noemen ze dat. Het is belangrijk dat dit gebeurt, vindt Chiara. 'Want kinderarbeid is heel slecht en het is ook niet goed dat mensen te weinig betaald krijgen.' Toch baalt ze er ook een beetje van. 'Want ik mag bijvoorbeeld niet naar Primark, terwijl ze daar wel leuke dingen hebben.' 

Te vaag
Niet iedereen is even blij met het verdrag. De organisatie Schone Kleren Campagne (SKC) vindt de plannen nog veel te vaag. En ze geloven ook niet dat al die fabrieken in al die landen goed gecontroleerd kunnen worden. Eerst zien, dan geloven, zeggen zij. 

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik sta op kidsweek.nl jeeeeee​ps ik ben Chiara (10)​

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.