Foto: ANP
Uitgelegd

Eindelijk weer carnaval, maar wat vieren we?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

In polonaise de straat opgaan, strooien met confetti en jezelf verkleden: carnaval staat voor de deur! Wat wordt er eigenlijk gevierd?

In niet-corona-jaren wordt carnaval elk jaar groots gevierd. In dorpen en steden waar het wordt gevierd, gaat iedereen verkleed de straat op en er worden veel carnavalsoptochten gehouden. Daarbij rijden grote wagens door de straten met poppen van papier-maché erop. Vooral in Brabant en Limburg wordt carnaval gevierd. In Brabant dragen de meeste mensen een boerenkiel, terwijl in Limburg iedereen een kostuum aantrekt. 

Carnaval gaat door, maar klein

Vorig jaar werd carnaval, door corona, nauwelijks gevierd. Carnavalsvierders moeten het dit jaar ook zonder grote evenementen stellen. Maar: dat wil niet zeggen dat er geen feest wordt gevierd. Rond de kroegen zal zeker wel de polonaise voorbij komen. Burgemeesters van gemeentes waar het feest gevierd wordt, houden het graag wel lokaal dit jaar, vanwege corona. Ze vragen mensen van buiten hun dorp of stad om niet te komen.

Wat is carnaval?

Carnaval is een feest dat bij het katholieke geloof hoort. Eens per jaar is het vastenperiode. In deze tijd mag je maar weinig eten. Maar voordat die periode begint, mag iedereen nog even flink eten en drinken. Dat gebeurde op Vastenavond. Die avond heet carnaval en duurt intussen niet meer één avond, maar drie dagen. 

Italië

In de Italiaanse stad Venetië weten ze ook wel raad met carnaval. Daar vieren ze het niet drie, maar wel twaalf dagen! Iedereen draagt er een kostuum plus een masker. Het bekendste carnaval is dat van Rio de Janeiro in Brazilië. Hier lopen ze geen polonaises, maar danst iedereen flink op vrolijke sambamuziek.

Wist je dat...

Veel steden een carnavalsnaam krijgen? Den Bosch heet dan geen Den Bosch meer, maar Oeteldonk. Eindhoven heet Lampegat en Tilburg wordt Kruikenstad genoemd.

Anderen lazen ook: Hier vier je kindercarnaval door heel het land

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat is leuk aan carneval?

Fijne carnaval! Ik woon in de provincie Utrecht.

wat wind jij van carneval

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.