Dossier IS

Alarm legde Brussel stil

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het was deze week stil op straat in Brussel. Behoorlijk vreemd voor de normaal zo levendige hoofdstad van België. Er is een groot terreuralarm. Daarom hielden veel winkels hun deuren dicht. Ook de scholen waren twee dagen gesloten. En de mensen bleven zo veel mogelijk binnen. Wat is er precies aan de hand? Vier vragen en antwoorden over Brussel.

Een terreuralarm?
Ja. Dreigingsniveau vier. Dat is de hoogste alarmfase. Die geldt sinds vrijdag- op zaterdagnacht. Grote evenementen zijn afgelast. De metro reed dagenlang niet.

Het dagelijkse leven lijkt een beetje tot stilstand gekomen. Militairen patrouilleren op straat. En politie houdt de boel scherp in de gaten.

Waarom is dat nodig?
De veiligheidsdiensten hebben aanwijzingen dat terroristen plannen maken om ook in Brussel aanslagen te plegen. Net als op vrijdag 13 november gebeurde in Parijs. 'Er is een serieuze dreiging', zei de Vlaamse premier Charles Michel.

De meeste daders van 'Parijs' zijn bij de aanslagen omgekomen. Maar veel van hen bleken uit Brussel te komen. Er is een grote kans dat handlangers zich nog schuilhouden in deze stad.

Dan moet de politie die terroristen toch pakken?
Precies. Dus waren er zondagavond en maandagochtend grote acties. De Belgische politie viel tientallen huizen binnen en arresteerde tientallen verdachten.

Wie het zijn? 'Daar doen we geen mededelingen over want de actie is nog niet voorbij', zei de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken maandag in het Belgische journaal.

Hoe lang gaat dit duren?
Dat is niet bekend. ‘We gaan door tot we de hele boel hebben opgerold’, aldus binnenlandminister Jambon. Woensdag gingen de scholen weer open en ook de metro reed weer. Wel zijn er extra politieagenten ingezet voor de veiligheid. Want de terreurdreiging in Brussel blijft voorlopig nog op het hoogste niveau staan. Inwoners van Brussel kunnen een speciaal telefoonnummer bellen waar ze informatie kunnen krijgen over de situatie in de stad.

De politie heeft inwoners en ook journalisten gevraagd om zolang de actie duurt niets op sociale media te zetten over eventuele politieacties bij hen in de buurt. De verdachten kunnen dat natuurlijk ook lezen en zouden er dan stiekem vandoor kunnen gaan.

Twitteraars geven een grappige draai aan het verzoek om mediastilte. Zij posten allemaal kattenfoto’s onder #BrusselsLockdown zodat ook de timeline van eventuele verdachten volstaat met kattenplaatjes. De politie heeft iedereen bedankt met een plaatje van een bak kattenvoer.  

kattenbrokjes

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het gevaar voor Nederland is gevaarlijk dichtbij! Rentweg

nee sluit allen grenzen bij nederland snel!!!!!!! Oeps Rentweg

Er vervelend hoor Duimomhoog

balen dat het niet goed gaat

oh sit in nederland moete ze niet kome ik hoop niet

Nee hopelijk niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps