Foto: Unsplash

Alarm om lood in drinkwater: hoe zit het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Er is (veel) gedoe over drinkwater. Als daar te veel lood in zit, is dat slecht nieuws voor de gezondheid. Nu moeten alle basisscholen in Nederland als de wiedeweerga worden gecontroleerd, vindt een grote onderwijsorganisatie.

Als een waterleiding van lood is, komen er deeltjes van dat materiaal in het drinkwater terecht. Dat is geen goed nieuws, want daar zitten risico’s aan voor de gezondheid. Vooral voor heel jonge kinderen en baby’s. 

Vervangen

Het is nu verboden om waterleidingen van lood te maken. Maar vroeger, tot 1960, gebeurde dat vaak. In sommige oude scholen en kinderdagverblijven zijn de leidingen nog van lood. Een grote onderwijsorganisatie (de PO-raad) roept nu alle scholen in Nederland op om goed te bekijken of er nog loden waterleidingen zijn. Als dat het geval is, moeten die meteen vervangen worden. 

Waterpakken

Op sommige scholen, bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord, is het probleem al even bekend. Daar drinken de kinderen uit pakken water, of ze halen water uit kraantjes buiten waar geen lood in zit. Gelukkig zijn verreweg de meeste waterleidingen in Nederland loodvrij. Heb je het vermoeden dat de leidingen bij jou thuis wél van lood zijn? Laat dan de kraan vóór gebruik twee minuten spoelen en gebruik water uit flessen, adviseert gezondheidsdienst GGD.

Anderen lazen ook: Geen schoon water voor ruim twee miljard mensen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook