schiphol vals alarm

Alarm op Schiphol: wat was er aan de hand?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het was woensdagavond onrustig op vliegveld Schiphol. Er werd alarm geslagen en hulpdiensten rukten massaal uit. De Koninklijke Marechaussee ging op onderzoek uit. Wat was er aan de hand?

Wat was er aan de hand?

Woensdagavond werd een verdachte situatie geconstateerd. Lange tijd bleef onduidelijk wat er precies aan de hand was. Omdat het mogelijk om een kaping zou gaan werden passagiers op afstand gehouden en een deel van de luchthaven afgesloten. Kort na 19.00 uur kwam de melding dat een grote groep mensen binnen één gemeente in gevaar zou zijn. 

Uiteindelijk bleek dat vals alarm. Een piloot van Air Europa activeerde het kapingsalarm per ongeluk toen hij aan een stagiair wilde uitleggen wat alle codes en knoppen betekenen, zo meldt een bron aan De Telegraaf.schiphol vals alarm

Wat is een GRIP situatie?

Grip staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Hiermee wordt bepaald welke hulpverleningsdienst wat moet doen. Deze procedure moet ervoor zorgen dat grotere incidenten onderling goed worden afgestemd en afgehandeld.

In totaal zijn er zes fases: Grip 1 tot en met 5 en Grip Rijk. Grip 1 is de 'minst erge' fase en Grip 5 staat voor een crisis in meerdere regio’s. Grip Rijk wordt gebruikt wanneer de Nationale veiligheid in het geding is óf kan zijn.

Hoe is de situatie nu?

De melding leidde tot flink wat inzet van hulpdiensten en het op slot gaan van een deel van Schipdol. Toen het vals alarm bleek is het vliegtuig van Air Europa alsnog opgestegen. De Spaanse vliegmaatschappij heeft inmiddels excuses aangeboden voor deze dure fout.

Het 'foutje' gaat waarschijnlijk wel grote financiële gevolgen hebben. Tientallen vluchten werden vertraagd en vele politiewagens en brandweerauto’s kwamen in actie. Ook werden twee traumahelikopters opgeroepen.

Anderen lazen ook: Woede over vliegveld bij Machu Picchu.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het was allemaal gewoon FAKE

Er staat een spelfout in de tekst. Onder het kopje 'Hoe is de situatie nu?' staat 'Schipdol'.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps