nasa perseverance

Alexander (13) bedenkt naam kersvers Mars-karretje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Alexander (13) uit de Amerikaanse staat Virginia heeft een bijzondere naam bedacht. Die van het allernieuwste Mars-karretje! Perseverance gaat -ie heten. Dat is Engels voor 'volhardend' of 'taai'. Dit onderzoekertje laat zich, als we zijn naam mogen geloven, dus niet zomaar uit het veld slaan. 

Perseverance is een forse: hij weegt iets meer dan duizend kilo. Gewapend met robotarm, microscoop en camera moet hij informatie over de verre, koude planeet gaan verzamelen. Bijvoorbeeld over het klimaat daar. Door die informatie terug te sturen naar de aarde, hopen onderzoekers dat we meer te weten komen over de mysterieuze planeet.

Collega's

Ruimtevaartorganisatie Nasa organiseerde een wedstrijd onder Amerikaanse kinderen: wie kan de beste naam bedenken? Er kwamen meer dan 28.000 ideeën binnen. Die van Alexander vonden ze de beste. Ook de namen van collega-karretje Curiosity (nieuwsgierigheid) en daarvoor Sojourner (Gast), Spirit (Geest) en Opportunity (Kans) zijn door kinderen bedacht. Alexander mag er samen met zijn familie bij zijn als 'zijn' Perseverance wordt gelanceerd in juli. De bedoeling is dat hij dan vanaf februari 2021 op Mars gaat rondkachelen.

Anderen lazen ook: Marslander Insight bijna klaar voor de start.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook