Beeld shutterstock

Alle kippen moeten in hun hok door vogelgriep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Kippen in Nederland opgelet!  Lekker buiten scharrelen is even verboden. Omdat er nog steeds vogelgriep heerst, moeten alle kippen per direct in hun hok blijven. 

Die strenge regel geldt niet alleen voor kippen bij boeren, maar ook voor kippen die als huisdier in de achtertuin worden gehouden. Het is nog niet duidelijk hoe lang die regel gaat gelden.

Virus

Niet alleen mensen kunnen griep krijgen, maar ook vogels. Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus en is heel besmettelijk. Voor kippen, eenden en kalkoenen kan vogelgriep dodelijk zijn. Wilde vogels, zoals watervogels, kunnen er vaak beter tegen. Van sommige varianten worden ze zelf niet ziek, maar ze kunnen het virus wel overdragen.

Vogelpoep

De ziekte wordt verspreid via vogelpoep. Komt die poep in het voer van andere vogels, dan krijgen zij het ook.  Eerst hoefden kippen alleen binnen te blijven in gebieden waar vogelgriep heerst. Maar dit jaar is de griep erg hardnekkig. Meestal zijn er in de zomer bijna geen besmettingen, maar dit jaar wel. Nu het weer herfst wordt, trekken veel vogels bovendien door de lucht over over Nederland. Als zij poepen in de buurt van buiten scharrelende kippen, kunnen ze de vogelgriep makkelijk verspreiden. Daarom moeten ze nu dus binnen blijven.

Anderen lazen ook: Wist jij dit al over vogelgriep?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook