Beeld shutterstock

Alles over gedonder en gebliksem

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Heb jij vannacht wakker gelegen van geflits en gedonder? Op sommige plekken in Nederland ging het flink tekeer. Op zomerse dagen onweert het wel vaker aan het eind van de dag. Hoe zit dat?

Onweer ontstaat als warme en koude luch elkaar ontmoeten. Koude lucht zorgt ervoor dat warme lucht gaat stijgen. Er ontstaat dan een wolk, die bestaat uit kleine waterdruppeltjes. Als er meer warme en vochtige lucht bijkomt, wordt die wolk groter. De druppeltjes kunnen zo groot worden dat ze niet meer in de wolk kunnen blijven. Ze vallen dan als regen of hagel naar beneden.

Elektriciteit

Bij een onweerswolk ontstaat ook elektriciteit. Dat komt doordat warme en koude deeltjes heel snel langs elkaar bewegen. De wolk moet de elektrische stroompjes kwijt. Ontlading heet dat. Je ziet dan plotseling een vonkje uit de wolk schieten. Dat is de bliksem. Daarna hoor je de harde knal. Inderdaad: donder.

Hoe ver?

Wist je dat je heel makkelijk kunt uitrekenen hoe ver de onweer bij je vandaan is? Begin met rustig tellen als je een flits ziet en stop als je de donder hoort. Het aantal tellen deel je door drie en je weet hoeveel kilometer verderop het onweert.

Anderen lazen ook: Dit moet je wel en niet doen bij onweer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps