
Alles over teken
Het voorjaar is definitief losgebarsten en wat is er dan lekkerder dan even met het hele gezin naar buiten? Maar er is een keerzijde aan banjeren door het groen: tekenbeten. Deze week is het de Week van de Teek, een goed moment om even stil te staan bij dit vileine bloedzuigertje.
Voor wie ze niet eerder live gezien heeft: teken zien er uit als kleine bruin-zwarte spinnetjes. In bossen, duinen, struiken en hoog gras wachten zij geduldig op een slachtoffer om zich in vast te bijten. Na een dag of 5 laten deze parasieten pas los als ze zich volgezogen hebben. Geen smakelijk verhaal, bovendien kunnen ze nog gevaarlijk zijn ook. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Lyme
Volgens een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) lopen steeds meer mensen een tekenbeet op. Zo’n beet is meestal onschuldig, maar in 6 procent van de gevallen wordt de ziekte van Lyme overgebracht. Afgelopen jaar hebben bijna 20.000 Nederlanders de ziekte van Lyme opgelopen. De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben zoals last van gewrichten, zenuwstelsel en huidaandoeningen. Als de ziekte niet behandeld wordt dan kan het in uiterste gevallen zelfs verlamming veroorzaken. Gelukkig is Lyme goed te behandelen met antibiotica als je er snel bij bent.
Hoofd en nek
Via Tekenradar.nl is uitgezocht waar op ons lichaam teken zich het vaakst vastbijten. Eerst leek het erop dat teken vooral op warme en vochtige plekjes op het lichaam te vinden waren, zoals rond de schaamstreek. Uit de meest actuele gegevens blijkt dat teken veel vaker op andere plaatsen op het lichaam worden gevonden. Voor dit onderzoek zijn tweeduizend tekenbeetmeldingen bestudeerd uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen. Tekenbeten bij kinderen blijken veel vaker op het hoofd en in de nek voor te komen. Het gaat om een derde van alle beten, vergeleken met 3% bij de volwassenen. Bij volwassenen komen beten op de benen veel vaker voor: 55% van alle beten en bij kinderen 25%. Beten rond de schaamstreek komen bij kinderen en volwassenen niet zo vaak voor: 7% bij kinderen en 9% bij volwassenen.
Tips
Geen fijn idee zo’n beet. En zeker niet een als daar de kans op Lyme mee gepaard gaat. Daarom wat gouden ‘tekentips’.
Een plotseling irriterende of kriebelende plek kan een teek zijn. Controleer jezelf en je kinderen van top tot teen als je in de natuur bent geweest.
Heb je onverhoopt tóch een rare zwarte stip op je huid? Die moet eruit. Pak een tekentang of pincet en houd die zo dicht mogelijk bij je huid. Trek de teek recht naar achteren. Draai hem niet rond, dan kan zijn kopje achterblijven. Teken geven meestal pas na 24 uur de bacterie vrij die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Je hebt dus even de tijd om een pincet te vinden.
Gebruik geen alcohol, jodium, olie of ander spul. Daarvan moet een teek braken, recht in jouw wondje. Dat kan gaan infecteren. Als de teek verwijderd is, kun je het wondje desinfecteren en je handen wassen.
Voorkomen van tekenbeten is natuurlijk het allerbest. Wil je veilig de Nederlandse natuur in, dan kun je volgens het RIVM het best een lange broek, met de pijpen in je sokken, lange mouwen en een petje aantrekken.
Teken houden van hoog gras in de schaduw en dode bladeren bij bomen en struiken. Blijf daarom op de paden en vermijd met dichte begroeiing.
Anderen lazen ook: 'Zakgeld is maatwerk'.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop