sint

Alles wat je wilt weten over Sint-Maarten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Sint-Maarten: het feest waarbij kinderen luidkeels zingend langs de deuren trekken. Dit jaar is het door corona allemaal net even anders dan normaal. Veel lampionnen blijven een jaartje in de kast liggen. Maar wie was Sint Maarten eigenlijk? 

Om die vraag te beantwoorden, moeten we terug naar het jaar 316. In dat jaar werd Maarten van Tours geboren.

Maarten wie?

Maarten van Tours. Dat was de naam van Sint Maarten toen hij nog geen ‘Sint’ was. Dit veranderde toen hij op een avond een bedelaar in de kou zag liggen. Omdat Maarten geen geld had, besloot hij de helft van zijn mantel te schenken. Toen hij die avond ging slapen, verscheen Jezus Christus in zijn droom om hem te bedanken. Hierna liet Maarten zich dopen, werd monnik en later zelfs bisschop. Op 11 november stierf hij.

Huh? Vieren we dan zijn dood?

Wat we precies vieren met Sint-Maarten is onduidelijk. In ieder geval herdenken we Sint-Maarten en zijn goede daden.

Waarom lopen we dan met lampionnen?

Ook over de lampionnen zijn verschillende verhalen. Eentje daarvan gaat over de dag waarop Sint Maarten verdwaald raakte in de duinen. Met lichtjes trokken mensen het donker in om hem te zoeken. Maarten werd teruggevonden en sindsdien worden hebben we lampionnen met Sint-Maarten. 

Hieronder alvast wat liedjes om in de sfeer te komen:

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Sint-Maarten bij een drugshuis.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

heel erg leuk en heel veel leuke weetjes

Bedankt, dit helpt me echt bij de scheurkalender die ik aan het maken ben!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.