André Kuipers

André Kuipers krijgt show in Ziggo Dome

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is vijf jaar gelden dat André Kuipers (58) zelf in de ruimte was. Op de spullen die hij toen bij zich had, is hij heel zuinig.

Hij vertelt graag over de ruimte en ruimtevaart, maar vindt het ook leuk om dingen te laten zien. In Space Expo in Noordwijk bijvoorbeeld.

Mee de ruimte in

Vanaf 26 mei is daar de tentoonstelling Terug uit de Ruimte te zien. ‘Er zijn veel spullen te zien die ik bij me had in de ruimte. Zoals mijn ruimtepak, maar ook satellieten en tekeningen.' Ook kun je zijn Sojoez-capsule (zie onderstaande foto) van dichtbij bekijken. Klik hier voor meer info over de tentoonstelling.

Capsule André Kuipers

Het zijn drukke tijden voor de astronaut, want hij is met veel meer dingen bezig. Zo werkt André aan een grote show in het Ziggo Dome, SpaceXperience gaat het heten.

Van grap naar plan

'Het begon als grapje', vertelt hij. 'Ik vertel al vaak over ruimtevaart in het theater. Toen zei ik voor de grap dat ik wel een show in Ziggo Dome zou willen doen. Mensen die daar werken, hoorden dat en nu gaat het er echt van komen.' De show is pas op 11 november, maar toch is de astronaut nu al bezig met de voorbereidingen. 'We zijn nu aan het bepalen hoe de show eruit gaat zien. Zo zijn we bezig met het uitzoeken van de muziek en de artiesten. Ook denken we na over de techniek, het licht en het geluid. De hele zaal verandert in een groot heelal.'

Leuk en leerzaam

Wie dus denkt dat André alleen maar gaat vertellen heeft het mis. 'Het wordt leuk én leerzaam. Ik wil het publiek laten voelen hoe het is om in de ruimte te zijn', vertelt hij. 'De spanning van het opstijgen, het bijzondere van het zweven en de spectaculaire landing.'

Een vol Ziggo Dome is natuurlijk wel iets anders dan een volle theaterzaal. Maar zenuwachtig? Nee, dat is André niet. 'Ik spreek wel vaker voor veel mensen. Of ik nu tegen één iemand praat of tegen 10.000, dat maakt me niet zoveel uit', vertelt hij.

Twee ruimtereizen

Als astronaut maakte André twee keer een reis door de ruimte. Dolgraag wil hij nog een keer. 'Maar die kans is niet zo groot', verwacht hij. 'Wel weet ik zeker dat de volgende astronaut uit Nederland al op school zit. We weten natuurlijk nog niet wie het is. Maar ik denk dat hij of zij in de toekomst op de maan of op de planeet Mars staat.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ben benieuwd of het leuk is

Heel cool dat hij dat durft

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.