Baobab

Apenbroodbomen in Afrika vallen massaal om

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Onderzoekers bestudeerden tussen 2005 en 2017 zo’n zestig apenbroodbomen in en buiten Afrika. Ze wilden te weten komen hoe deze bomen groeien. Maar ze deden ook een schokkende ontdekking.

Apenbroodbomen horen bij de grootste en oudste bomen ter wereld. In de Afrikaanse landen waar ze groeien, hebben apenbroodbomen voor veel mensen goddelijke krachten. 

Duizend jaar

Apenbroodbomen heten ook wel baobabs. Soms worden ze wel meer dan duizend jaar oud. Een beroemde oude baobab was Chapman's baobab in Botswana. Toeristen uit de hele wereld kwamen deze gigantische reus bekijken, maar in 2016 viel hij zomaar om. Chapman's baobabChapman's baobob toen hij nog fier rechtop stond. In de droge tijd heeft een baobab geen bladeren.

Heilig

De Chapman was niet de eerste baobab die het plotseling begaf. De heilige Panke baobab in Zimbabwe van tweeduizend jaar oud, viel een paar jaar daarvoor ook in stukken op de grond.

Klimaat

Ook andere, jonge baobabs in Afrika sterven bij bosjes. Onderzoekers die gisteren alarm sloegen, weten niet precies waardoor het komt. Ze hebben geen ziektes ontdekt, maar de massale bomensterfte zou door klimaatverandering kunnen komen, zeggen ze.

Anderen lazen ook: Mysterie van de leeuwin met de manen opgelost.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook