egypte shutterstock

Archeologen vinden eeuwenoud strafwerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Strafwerk bestaat langer dan gedacht. Duitse archeologen ontdekten in Egypte potscherven met daarop strafregels van tweeduizend jaar oud.

‘Deze vondst is puur toevallig’, zegt professor Christian Leitz van de universiteit van Tübingen. ‘Eigenlijk wilden we een oude tempel bij de stad Athribis opgraven.’ In plaats daarvan vonden ze achttienduizend potscherven.

Schoollessen

‘Daarop zagen we cijfers, het Griekse alfabet en vogelsoorten voorbijkomen. Zo wisten we dat ze bij een school vandaan kwamen.’ Leerlingen gebruikten ze om op te schrijven, omdat dit toen het goedkoopste materiaal was.  

Herhalende zinnetjes

Juffen en meesters gaven dus eeuwen geleden al rekenen, grammatica en les over dieren. Ondanks dat het schrift niet goed meer leesbaar is, herkenden de archeologen het strafwerk meteen. ‘Op sommige scherven vonden we op de voor- én achterkant herhalende zinnetjes. Wij denken dat leraren zo hun stoute leerlingen straften.’

Oude Egypte

Het is een belangrijke vondst volgens Leitz. ‘De scherven leren ons meer over het leven in het oude Egypte.’ 

Anderen lazen ook: Weer een oeroud graf ontdekt in Egypte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook