Beeld ANP

Archie (12) overleden na stoppen behandeling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Verdrietig nieuws uit Engeland afgelopen weekend. Daar is Archie (12) die in coma in een ziekenhuis lag overleden. 

Over Archie was afgelopen weken een grote ruzie. Zijn hersenen werkten niet meer en dokters wilden stoppen met zijn behandeling. Maar de ouders van Archie wilden dat niet en spanden verschillende rechtszaken aan. De arsten wonnen die. 

Rechtszaak

Archie raakte in april in coma. Zijn moeder denkt dat hij heeft meegedaan aan een gevaarlijke TikTok-challenge, waarbij het de bedoeling is dat je flauwvalt. Daardoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt. Hij lag sinds die tijd in het ziekenhuis en zijn hersenen werkten niet meer. Dat heet hersendood. Volgens de artsen had het geen zin om hem met speciale machines in leven te houden. Maar zijn ouders wilden dat dus wel. De rechter gaf hen geen gelijk. Daarna kwam er nog een rechtszaak bij een hogere rechter, maar ook die gaf de artsen gelijk. En ook de allerhoogste rechter in Engeland gaf de artsen gelijk. 

Geen behandeling

Ook in Nederland komt het weleens voor dat ouders en artsen het niet eens zijn over de behandeling van hun kind. Tot nu toe heeft dat nog niet tot een rechtszaak zoals die over Archie geleid. Wel zijn er rechtszaken geweest van ouders die juist niet wilden dat een kind een bepaalde behandeling zou krijgen.

Een paar jaar geleden was er bijvoorbeeld een zaak van een jongen van 12 die heel ziek was door uitgezaaide kanker. De moeder van de jongen wilde niet dat hij een nare chemobehandeling zou krijgen. De vader én de artsen wilden dat juist wel. Uiteindelijk heeft de rechter toen gevraagd wat de jongen zélf wilde. Hij koos ervoor om niet verder behandeld te worden. En dat is toen ook niet meer gebeurd.

Anderen lazen ook: Verdrietige ruzie over hersendode Archie

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook