armoede in nederland

Armoede in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

In rijke landen is niet iedereen rijk en in arme landen is niet iedereen arm. Maar de verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in een arm gezin. Hier wordt niet veel over gepraat. Het is een taboe-onderwerp.

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wie arm is. Sommige onderzoekers kijken naar hoeveel geld je per maand op je bankrekening krijgt. Als dat voor één volwassene, gedurende een langere periode, minder is dan zo'n 1000 euro per maand, dan ben je arm. Helemaal als je geen spaargeld hebt.

Hoe word je arm? 

Als je in een rijk gezin bent geboren, ben je later zelf ook vaak rijk. Je kunt dan een dure studie volgen en je maakt meer kans op een goede baan. Andersom geldt hetzelfde. Mensen uit arme gezinnen, zijn als volwassenen ook vaker arm. Ze volgen een lagere opleiding en krijgen een minder goed betaalde baan. Maar je kunt ook gewoon pech hebben. Doordat je ziek wordt, verlies je je baan en je kunt geen nieuwe baan vinden waarmee je genoeg verdient.

Hulp bij armoede

In Nederland zijn allerlei organisaties en voorzieningen die arme gezinnen helpen. Alleen mensen onder een bepaalde inkomensgrens mogen hier gebruik van maken. Ze krijgen niet zomaar het totale bedrag dat nodig is. Het idee daarachter is dat mensen in armoede niet afhankelijk van hulp moeten worden. Ze worden zo aangemoedigd om iets aan hun geldproblemen te doen, en bijvoorbeeld hun schulden af te lossen. Wel zorgen bijvoorbeeld het Jeugdcultuurfonds of Jeugdsportfonds ervoor dat kinderen uit arme gezinnen toch naar voetbal of dansles kunnen. Dat is goed voor je lijf en je zelfvertrouwen, je kunt er vrienden maken en je zorgen even vergeten.

Mike (13) zijn moeder heeft schulden en moet goed nadenken over elke cent die ze uitgeeft. Gelukkig kan Mike dankzij het Jeugdcultuurfonds naar dansles. In dit filmpje kun je zien hoe hij voor de vijfde keer optreedt met zijn dansschool! 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 'Pak armoede onder kinderen aan' of Wat is armoede? En wat is rijkdom?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!\

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps