Foto: Rob Engelaar

Artsen waarschuwen voor kindervuurwerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Kindervuurwerk. Dat klinkt onschuldig toch? Helaas is dat niet waar. Kindervuurwerk is zeker niet ongevaarlijk. De afgelopen dagen kwamen er meer kinderen met brandwonden in het ziekenhuis terecht dan andere jaren. Daarom waarschuwen artsen nu om die knallers niet te gebruiken.

Volgens de woordvoerder van de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn er al 'opvallend veel' kinderen binnengebracht met brandwonden door vuurwerk. Die wonden hebben zij opgelopen door het spelen met bijvoorbeeld sierfonteinen, knalerwten, trektouwtjes, rookbommetjes, grondbloemen, tolletjes en sterretjes. Dat vuurwerk kun je vaak gewoon in de supermarkt of drogisterij kopen en dat mag het hele jaar worden afgestoken. Sommige mensen noemen het vuur van bijvoorbeeld sterretjes 'koud vuur', maar dat bestaat helemaal niet. Zelfs sterretjes kunnen erg heet worden.

TikTok Challenge

De artsen zien ook vaker kinderen met brandwonden aan hun voeten. Dat laatste heeft te maken met een nieuwe TikTok-challenge. Kinderen stampen op het vuurwerk om het harder te laten knallen. Maar dat vuurwerk brandt door de schoenen heen. De artsen zien vooral kinderen tussen de tien en zeventien jaar die dat doen. 

Geen kinderspeelgoed

Het woord 'kindervuurwerk' is dus niet geschikt, vindt een kinderarts uit het brandwondencentum in Rotterdam. Het is namelijk helemaal niet bedoeld voor kinderen. 'Mensen denken dat kinderen met dit vuurwerk kunnen spelen. Maar dat is niet waar. Wij zien regelmatig dat het ernstig is misgegaan.' Daarom willen artsen van de Nederlandse Brandwonden Stichting ouders en kinderen waarschuwen. Het lichte vuurwerk is niet bedoeld om mee te spelen.   

Wil je toch wat vuurwerk afsteken? Lees dan deze tips om dat veilig te doen. 

Anderen lazen ook: Waar komt vuurwerk vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook