Beeld ISS

Astronauten schieten met slijm in de ruimte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Astronauten zijn meestal druk met moeilijke wetenschappelijke testen en technische experimenten. Maar deze week hadden de ruimtevaarders van het Internationale ruimtestation ISS een heel ander klusje. Ze mochten spelen met knalgroen slijm.

Als je weleens gekeken hebt naar de Kids' Choice Award van Nickelodeon, dan weet je dat het daar een traditie is dat winnaars ‘geslimed’ worden met een douche met groen slijm. De astronauten wilden weleens weten hoe slimen in de ruimte zou gaan.

Slijm op de wanden

En dus namen ze twee liter slijm mee de ruimte in en experimenteerden ze daar deze week twee uur lang mee. Ze deden dat in de keuken van het ruimtestation. Eerst hingen ze daar een douchegordijn om te voorkomen dat slijm overal in het ruimtestation terecht zou komen. Maar toch was het nog een flinke klus om het groene goedje weer van de wanden te krijgen. De astronauten probeerden eerst om met dunne scherpe draden het slijm van de wanden te flossen, maar dat lukte niet zo goed. Daarna pompten ze lucht in de slijmresten om zo slijmbellen te maken die ze dan van de muur konden plukken. Dat ging een stuk beter.

Ballon met slijm

De astronauten vond het slijmexperiment een leuk klusje. ‘Het gebeurt niet vaak dat je voor je werk een paar uur de tijd krijgt om met slijm te spelen. En dat je de opdracht krijgt om je collega met slijm te beschieten of om een ballon met slijm te vullen’, vertelde één van hen aan nieuwszender CNN.

Beeld ISS

Vloeistof in de ruimte

Het experiment met de slijm was natuurlijk niet alleen maar voor de grap. De astronauten willen met het slimen meer te weten komen over hoe vloeistof zich gedraagt in de ruimte. Ze hebben van alles opgemeten en getest en gaan daar nu een wetenschappelijk verslag van maken.

In dit filmpje (wel in het Engels) is te zien hoe de astronauten elkaar met slijm beschieten:

 

 

 

 

 

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vond dit heel erg leerzaam en ik wist het allemaal niet blijf zo door gaan!
Groetjes Sofiya

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.