Australië bosbranden

Australische bosbranden kostten meer dierenlevens dan gedacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

De hevige bosbranden vorig jaar in Australië raakten wel drie miljard vogels, reptielen en zoogdieren. Dat is nog eens drie keer zoveel als gedacht. De dieren gingen dood of moesten vluchten uit hun natuurlijke leefomgeving.

Eén van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis. Zo noemt de Australische WWF-baas de branden die vorige zomer miljarden dieren het leven kostten. Uit onderzoek aan vijf universiteiten blijkt dat er niet één miljard, zoals werd geschat, maar wel drie miljard koala’s, kangoeroes, kikkers en andere dieren dood of in levensgevaar zijn. De dieren die konden vluchten voor het vuur lopen volgens de wetenschappers veel gevaar om alsnog dood te gaan door verhongering of uitdroging.

Pixabay Terri Sharp

Onvoorstelbaar veel

Dat is schrikken, ook voor de wetenschappers zelf. ‘Het is zo’n enorm getal dat je het niet kunt bevatten,’ zei één van de wetenschappers in een Britse krant. ‘Het is bijna de helft van het aantal mensen op aarde.’

Drie keer Nederland

De bosbranden verwoestten vorig jaar 12 miljoen hectare bos in het zuidoosten van Australië. Dat is een gebied drie keer zo groot als Nederland.

Pixabay WikiImages

‘Red de koala’

In de periode na de bosbranden werd er veel geld opgehaald voor bijvoorbeeld koala’s, maar voor andere diersoorten was minder aandacht. Onder de drie miljard getroffen dieren waren maar liefst 2,5 miljard reptielen. Zij wonen vaak met heel veel soortgenoten op een klein gebied. Ook vissen en schildpadden hebben het zwaar gehad.

Duimen voor de dieren

In maart van dit jaar had de brandweer de bosbranden eindelijk onder controle en kon de natuur zich een beetje herstellen. Maar de droogte van vorig jaar zit in Australië nog steeds in de grond. Het lijkt zelfs erger te worden, en de Australische zomer komt er weer aan. De brandweer probeert zich daarom zo goed mogelijk voor te bereiden op een nieuw bosbrandseizoen. Daar hebben de drie miljoen dieren die vorig jaar in de vuurzee belandden helaas niks meer aan. Duimen voor de dieren die er komende zomer mee te maken krijgen...

Anderen lazen ook: Geen vuurwerk Australië door bosbranden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps