uluru australië

Australische rots Uluru gaat definitief dicht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het was de laatste tijd nogal een chaos op en rond de Australische rots, de Uluru. Het stikte er van de toeristen die de beroemde rode rots nog snel even van dichtbij wilden bewonderen. Uluru zou namelijk voorgoed dicht gaan. Die dag is nu aangebroken.

De kampeerplekken in de buurt van Uluru waren de afgelopen weken bommetjevol. Veel toeristen besloten daarom maar illegaal langs de weg te gaan kamperen. En óp de Uluru was het ook hartstikke druk. Op de foto’s die mensen van hun bezoek aan de rots op social media plaatsten zie je de toeristen als mieren omhoogklauteren, in lange rijen naar de top. Terwijl er toch echt al tijden bordjes staan met ‘Alsjeblieft niet klimmen’.uluru australië

Kijken, niet aankomen

Voor de oorspronkelijke bewoners van de streek, de Anangu, is de Uluru al 22.000 jaar een heilige plaats. Allerlei scheuren, gaten en grottekeningen in het gesteente hebben een bepaalde betekenis. Zo’n plaats moet je met respect behandelen, vinden ze. Kijken, niet aankomen!

Van een afstandje

Maar veel rotskijkers lieten het niet bij kijken alleen. Ze wilden per se naar boven klimmen om vanaf het plateau het uitzicht op de woestijn waarin-ie ligt te bewonderen. Per jaar deden zo’n 300.000 toeristen dat. Maar daarmee stapten ze dus met hun botte bergschoenen bovenop het heiligdom. Bovendien lieten veel van hen onderweg afval slingeren. En sommigen plasten zelfs op de Uluru. 

De Australische regering besloot een paar jaar geleden al dat de rots maar beter helemaal dicht kan. Nu is het dus zover. Wie 'm toch probeert te beklimmen krijgt een boete van 390 euro aan z'n (korte) broek.

Anderen lazen ook: Selah (10) beklimt supersteile berg als jongste ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps