Bruine beertjes

Babyberen blijven langer bij moederbeer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Bruine beren in Zweden houden hun kleintjes een jaar langer bij zich dan een tijd geleden. Dat blijkt uit onderzoek naar het gedrag van de beren. Hoe dat komt? Door nieuwe jachtregels!

Een internationaal team van berenexperts heeft meer dan dertig jaar de bruine beren die in Zweden leven bestudeerd. Een heel uitgebreide studie naar het leven van deze beren dus. En er komt een verrassende conclusie uit.

Het blijkt namelijk dat de moederberen de laatste tijd hun jongen langer bij zich houden dan vroeger. Normaal blijven babyberen zo'n anderhalf jaar bij mama en dan gaan ze in hun uppie verder. Maar nu zijn moeder en kleintjes wel tweeëneenhalf jaar samen.

Berengezinnen
Volgens de berenkenners komt dat door nieuwe jachtregels in Zweden. In het Scandinavische land mag vrij op de beren gejaagd worden. Daar hoef je geen vergunning voor te hebben. Maar sinds een paar jaar staat er in de Zweedse wet dat je niet op berengezinnen mag schieten. Die zijn beschermd.

'Een vrouwtjesbeer in haar eentje maakt vier keer meer kans om neergeschoten te worden dan een vrouwtje met kleintjes', schrijven de onderzoekers in hun studie. Zij denken dat de moederberen daarom hun gedrag hebben aangepast. Ze trekken lekker lang samen met hun kinderen door de natuur. En hebben zo meer overlevingskans.

Anderen lazen ook: Bruine beren blijven op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps