Protesten met baguettes in Frankrijk. Foto Abaca Press

Baguette-protesten: Franse bakkers in nood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De baguette is hét symbool van Frankrijk. Maar het knapperige brood is in nood. Torenhoge energieprijzen brengen bakkers door heel Frankrijk in de problemen. Daarom gaan ze de straat op.

Zo'n tien miljoen baguettes verorberen de Fransen per dag. De broden horen tot het cultureel werelderfgoed. Dat betekent dat ze wereldwijd als heel belangrijk worden gezien. De Franse president Macron omschreef de baguette zelfs als '250 gram magie en perfectie.' Bij de bakker halen de Fransen niet alleen hun broden en croissants, ook maken ze er hun dagelijkse praatje met hun buren.
 

Failliet

Maar Franse boulangiers (bakkers dus) hebben het zwaar. Franse energieprijzen rijzen, sinds de oorlog in Oekraïne, de pan uit. Het is voor Franse bakkers zo duur geworden om hun ovens op te stoken, dat veel bakkers failliet dreigen te gaan. Niet alleen energie, maar ook meel en boter zijn duurder geworden door de oorlog. Daar komt bij dat eieren ook steeds meer kosten door de vogelgriep. Franse bakkers eisen meer hulp van de overheid, zodat ze hun hoofd boven water kunnen houden. Daarom gaan ze vandaag massaal de straat op, zwaaiend met baguettes en gekleed in schorten. Ze eisen dat de regering meer doet om de bakkers te helpen.

Anderen lazen ook: De Franse mosterd is bijna op

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps