Unsplash

Bananen ziek door bedreigende ziekte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Slecht nieuws voor bananen-liefhebbers. Het gele fruit wordt bedreigd door een bananenziekte. De kans is groot dat het in de toekomst lastiger wordt om bananen te kopen.

De bananenziekte is eigenlijk een soort schimmel en heet officieel de panamaziekte. Door de schimmel worden de bananenplanten ziek en kunnen doodgaan. De ziekte blijft in de grond zitten, waardoor het lastig is om ook nieuwe planten ertegen te beschermen. Als de schimmel zich verder verspreidt, kan het zelfs zo zijn dat de banaan uitsterft.

Problemen

De bananenziekte zorgt voor grote problemen in Zuid-Amerika. Veel mensen verdienen daar hun geld met het verbouwen van bananen. Zonder het fruit hebben ze dus geen inkomsten. In het land Colombia zijn zelfs al vier bananenplantages gesloten. De boeren hopen dat de schimmel zich niet verder verspreidt naar nieuwe gebieden.

Nederland

Ook in Nederland kunnen we iets merken van de bananenziekte. Doordat er minder bananen worden verbouwd, wordt het gele fruit duurder. Maar voor de schimmel hoeven we niet bang te zijn, deze is namelijk niet schadelijk voor mensen. De bananen die hier in de supermarkt liggen kun je dus gerust eten.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de banaan bedreigd wordt door een ziekte. In de vorige eeuw stierf de meest verkochte bananensoort ter wereld, de Gros Micheluit door zo’n schimmel. Als oplossing werd toen de Cavendisch gekweekt: de banaansoort die we nu veel eten. Nou maar hopen dat die niet ook uitsterft...

Anderen lazen ook: Banaan met eetbare schil. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Bananen zijn lekker... Ik hoop dat er dan actie komt voor biologische of normale bananen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps